Onderzoek: driekwart coronapatiënten heeft na een jaar nog klachten

Coronapatienten-klachten

Dit is het eerste onderzoek dat de gevolgen van corona aantoont

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de coronapatiënten die op de intensive care zijn behandeld, een jaar later nog steeds problemen ervaren. Zo melden ze vooral lichamelijke klachten, maar ook problemen met concentratie en geheugen of angstgevoelens. Daarnaast werkt meer dan de helft na een jaar nog steeds minder of helemaal niet. Dit deelt Radboudumc, dat het onderzoek heeft geleid. 

Eerste golf

De coronapatiënten die tussen maart en juli 2020 op de IC werden opgenomen, kregen een jaar laten een vragenlijst opgestuurd. Het ging om 246 patiënten die in de eerste coronagolf besmet raakten. De onderzochte patiënten lagen in elf ziekenhuizen verspreid door het hele land. De helft geeft aan last te hebben van vermoeidheidsklachten. Ook ervaren ze andere problemen, zoals een verminderde conditie, spierzwakte, kortademigheid en pijn.

Een op de vijf zegt last te hebben van angstgevoelens of posttraumatische stress. Ook hadden de ondervraagde patiënten last van cognitieve klachten, zoals geheugen- of concentratieproblemen. Dit gold voor zestien procent van de patiënten.

Invloed op dagelijkse leven

De onderzoekers zagen dat de aanhoudende problemen ervoor hebben gezorgd dat de patiënten hun dagelijkse leven niet goed kunnen leven. Zo geeft meer dan de helft aan werkgerelateerde klachten te ervaren door de problemen. Deze patiënten werken minder, zijn nog steeds met ziekteverlof of hebben hun baan opgezegd.

Impact van corona

Hoofdonderzoeker Marieke Zegers van het Radboudumc legt uit waarom deze resultaten zo belangrijk zijn: “Deze studie laat zien wat een ongelooflijke impact een IC-opname heeft op het leven van voormalige covid-19-patiënten.” Volgens het academisch ziekenhuis is dit wereldwijd de eerste wetenschappelijke studie naar langdurige klachten van coronapatiënten die op de IC hebben gelegen. Alle resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

Lees ook: Onderzoek toont aan dat vier vaccinaties beter beschermen dan drie

Bron: NOS | Beeld: Pexels