Onderzoek: dit zijn de meest gehate programma’s op de Nederlandse buis

Deze shows én mensen zien we het liefst zo snel mogelijk van de buis verdwijnen

Vandaag publiceerde Veronica Superguide hun Grote Kijkonderzoek. Samen met onderzoeksbureau Ipsos onderwierpen zij een groep van ruim duizend Nederlanders aan een vragenvuur over hun kijkgedrag. Want tv-kijken: daar zijn we niet vies van in Nederland. Uit het onderzoek werd ook goed duidelijk wat de meest geliefde én de meest gehate programma’s zijn.

Onderzoek

Voor het onderzoek zijn ruim duizend Nederlanders tussen de 18 en 74 jaar gevraagd naar hoe zij tv kijken. Hieruit bleek onder andere dat 62% van de ondervraagden dagelijks lineaire tv kijkt, tegen slechts 40% dagelijks een streaming-dienst aanzet. De mees gebruikte streaming-dienst is overigens Netflix, met Disney+ en Videoland op de tweede en derde plek.

De toppers

Ook kwam uit dit onderzoek naar voren welke vijf shows mensen het meest kunnen waarderen. Wat blijkt? We kijken graag naar mensen die hun best doen. Of het nu gaat om een spervuur aan quizvragen zoals in De slimste mens, het ontmaskeren van saboteurs in Wie is de mol?  of het maken van de heerlijkste creaties in Heel Holland bakt. De volledige top vijf ziet er zo uit:

  1. De slimste mens
  2. Wie is de mol?
  3. Chateau Meiland
  4. The Masked Singer
  5. Heel Holland bakt

Ook hebben we een voorkeur voor bepaalde tv-sterren. In volgorde zien we het liefst André van Duin, Chantal Janzen, Linda de Mol, Matthijs van Nieuwkerk en Humberto Tan op ons beeldscherm verschijnen.

De floppers

Er zijn echter ook verscheidene programma’s waar we schoon genoeg van hebben. Ook hier is duidelijk een rode draad te zijn: we zijn blijkbaar een beetje reality-moe. Opvallend is overigens dat Chateau Meiland ook in deze lijst terugkomt. Het razend populaire programma rond de familie Meiland zorgt dus voor verdeelde reacties. Dit zijn de vijf meest gehate programma’s volgens het onderzoek:

  1. Familie Gillis: Massa is kassa
  2. Chateau Meiland
  3. Ik geloof in mij
  4. Married at First Sight
  5. The Masked Singer

Ook zijn we er duidelijk over welke celebs we minder willen zien. De top vijf bestaat hier uit Martien Meiland, Gordon, Johan Derksen, Wilfred Genee en Paul de Leeuw. Tja. In lijn met dit onderzoek is er dan in elk geval een béétje goed nieuws: Johan Derksen had in elk geval eerder al aangegeven binnenkort te stoppen met tv-werk. Wie weet: wellicht volgt de rest vanzelf in zijn voetsporen.

Lees ook: Erica Meiland neemt het op voor dochter Maxime na kritiek op verhuizing

Bron: Veronica Superguide | Beeld: Pexels