Onderzoek: kwart van de volwassenen in Europa weigert coronavaccin

Coronavaccin-weigeren

Volgens het onderzoeksbureau komt dit door nepnieuws op social media

Op dit moment is het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus in volle gang bezig. In Nederland krijgen steeds meer mensen een oproep om een coronavaccin te halen en ook in ander landen kunnen mensen geprikt worden. Hier staat alleen niet iedereen om te springen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan een kwart van de volwassenen in de Europese Unie hun aangeboden coronavaccin weigert.

Eurofound

EU-onderzoeksbureau Eurofound heeft onderzoek gedaan naar de belangstelling voor het coronavaccin. Hierbij ondervroeg het onderzoeksbureau de afgelopen maanden tienduizenden burgers uit alle 27 lidstaten. Hieruit blijkt dat een kwart van de Europeanen uit de EU zich niet gaat inenten. Vooral in Oost-Europa zijn mensen sceptisch over de werking van het coronavaccin. Daardoor ligt de vaccinatiebereidheid daar erg laag. In Bulgarije weigert 61 procent bij een vaccinatieoproep de prik. Dat is erg hoog, vergeleken bij bijvoorbeeld Ierland waar dit tien procent is.

Boven het EU-gemiddelde

Nederland doet het daarentegen helemaal niet slecht. Hier scoren we iets boven het EU-gemiddelde. Van de Nederlandse ondervraagden is 31 procent niet van plan om het coronavaccin te halen. Vooral de groep mensen tussen de 36 en 49 jaar zijn hier sceptisch over. Ook mensen met een beperking en werklozen kiezen relatief minder vaak voor de prik.

Nepnieuws op social media

Het onderzoeksbureau zegt ook dat mensen die sceptisch tegenover het coronavaccin staan vaak gebruikmaken van social media. Deze mensen gebruiken Twitter, Facebook en andere sociale netwerken als hun belangrijkste informatiebron. Dit is in Bulgarije ook het geval. Daarom pleit Eurofound ervoor dat overheden rekening houden met deze groep mensen. Op social media gaat namelijk veel nepnieuws rond over het coronavaccin.

Nieuwe dosis Pfizer

In Europa worden eind dit jaar 900 miljoen doses van vaccin producent Pfizer opgeleverd. Deze zullen vervolgens eerlijk verdeeld worden over de lidstaten. De EU kan daarna aanspraak maken op hetzelfde aantal coronavaccins. Nederland zou met het nieuwe contract kans maken op minstens 70 miljoen doses.

Lees ook: Via deze website haal je een vaccin die anders in de prullenbak belandt

Bron: NOS | Beeld: Pexels