Onderzoek toont aan dat vier vaccinaties beter beschermen dan drie

Waarschijnlijk moeten we ons nog een keer melden

Moeten we na onze boosterprik straks nogmaals langs de GGD? Het lijkt erop van wel. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een extra boosterprik – een vierde vaccinatie dus – beter beschermt dan de eerste drie.

Twee keer zo goed beschermd

Het onderzoek waaruit dit naar voren komt, werd uitgevoerd in Israël. Het Israëlisch gezondheidsministerie meldt dat ouderen minder kans hebben om besmet te raken met het coronavirus als ze vier keer zijn ingeënt in plaats van drie. Voor het (voor)onderzoek werden gegevens van ongeveer een miljoen 60-plussers bekeken. Ruim 400.000 van hen hadden een vierde prik gehad; de overige 600.000 mensen waren drie keer gevaccineerd. Mensen met een vierde dosis bleken twee zo goed tegen een coronabesmetting beschermd te zijn als mensen die drie vaccinaties hadden gehad. Ook waren ze drie keer zo goed beschermd tegen ernstige ziekte.

Niet alleen in Israël

Sinds eind december is het voor gezondheidsmedewerkers, ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem in Israël mogelijk om een vierde vaccinatie te halen. Zo’n 600.000 mensen hebben inmiddels gehoor gegeven aan die oproep (waarvan er dus ook 400.000 mensen aan het hierboven genoemde onderzoek hebben meegedaan). Israël is niet het enige land waarin een vierde prik wordt aangeboden. In Denemarken en Spanje wordt een vierde prik aangeboden aan kwetsbare personen, in Hongarije kan iedereen een vierde prik krijgen in overleg met een arts. Ook in België is men van plan om mensen met een verzwakt immuunsysteem een vierde prik aan te bieden.

Boosters in Nederland

Hoe zit het met de boosterprikken in Nederland? Op dit moment heeft 89,2 procent van de Nederlanders de eerste prik gehad en is 86,2 procent twee keer gevaccineerd. Bij de boosterprik, die iedereen van 18 jaar of ouder kan halen, ligt dat getal een stuk lager: 54,9 procent van de Nederlanders is daarvoor bij de GGD geweest. Over een vierde prik wordt daarom bij ons nog niet gesproken. Toch is het niet uitgesloten dat Nederland daar binnenkort ook aan gaat beginnen.

Lees ook: Gezwollen en pijnlijke oksels na vaccinatie: dit is waardoor dat komt

Bron: METRO Nieuws | Beeld: Pixabay