Onderzoek toont aan: voor het eerst plastic deeltjes gevonden in menselijk bloed

bloed plastic

Nog niet eerder troffen onderzoekers plastic deeltjes aan in menselijk bloed

Wetenschappers hebben voor het eerst plastic deeltjes in menselijk bloed gevonden. Een behoorlijke ontdekking, want nog niet eerder werden microplastics gevonden bij een bloedonderzoek. Of dit zorgwekkend is? Wij leggen het je uit. 

Microplastics

Een team van Nederlandse en Canadese wetenschappers hebben een bijzondere onthulling gedaan. Na een onderzoek werd duidelijk dat er voor het eerst microplastics in menselijk bloed zijn vastgesteld. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental International. Hier wordt beschreven dat bij 17 van de 22 proefpersonen plastic deeltjes in het bloed werd gevonden.

Is dit schadelijk?

Microplastics zijn afgesleten stukjes plastic van bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen van eten en drinken of kunststof kleding. Deze deeltjes dwarrelen door de lucht en komen vervolgens terecht in ons drinken en eten. Of de microplastics in het bloed schadelijk zijn, is nog niet duidelijk. Volgens onderzoekers valt hier op dit moment nog te weinig over te zeggen. Wel laat het onderzoek blijken dat mensen zoveel plastic binnenkrijgen, dat het te vinden is in de bloedbaan.

Chronische ontstekingsreacties

Toxicoloog Martin van den Berg stelt echter in gesprek met Volkskrant dat er door microplastics in je bloed wel degelijk problemen kunnen ontstaan. “Zulke deeltjes kunnen chronische ontstekingsreacties veroorzaken”, aldus van den Berg. Voor nu is er echter nog te weinig bekend om conclusies te trekken, zo stelt chemicus Lamoree. “Mensen krijgen elke dag allerlei stoffen binnen, ook in de bloedbaan, en niet alles is schadelijk. Maar ik ben ook een beetje ongerust. Er zijn namelijk wel aanwijzingen dat microplastics problemen kúnnen veroorzaken.”

Lees ook: Bereid je voor: hooikoortspiek valt dit jaar in deze periode

Bron: RTL Nieuws, LINDA | Beeld: Pexels