Onderzoek wijst uit: maagverkleining heeft positief effect op de hersenen

Afvallen en slimmer worden tegelijkertijd?

Goed nieuws voor iedereen die een maagverkleining heeft ondergaan of overweegt: het leidt niet alleen tot gewichtsverlies, maar heeft ook een positief effect op de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die deze ingreep ondergingen een stuk beter scoorden op hersentesten.

Onderzoek

Het Radboudumc, het Rijnstate-ziekenhuis en onderzoeksinstituut TNO onderzochten 146 patiënten die een maagverkleining ondergingen. Zij legden zowel vóór als een half jaar na de operatie een hersentest af. Wat blijkt? Bijna 45% (!) van de deelnemers scoorde na de operatie zo’n 20 procentpunt beter dan ervoor. Enne, geen enkele deelnemer scoorde slechter. Het merendeel van hen behaalde betere resultaten.

Oorzaak nieuwe ontdekking

Zes maanden na de operatie waren de deelnemers gemiddeld 30 kilo lichter. Hoe het gewichtsverlies leidt tot de betere hersenprestaties weten onderzoekers niet zeker. “We denken aan een combinatie van factoren”, stelt promovendus Debby Vreeken. “Vetcellen geven meer dan honderd signaalstoffen af, die onder andere ontstekingen veroorzaken en bloedvaten negatief beïnvloeden, ook in de hersenen. Die stoffen nemen af bij gewichtsverlies.”

Onderzoekers leggen ook de link tussen het positieve effect op de hersenen en meer beweging. Ze wijzen erop dat mensen na de operatie meer gaan bewegen, wat de bloedtoevoer verbetert. Overgewicht geldt immers juist als risicofactor voor hersenaandoeningen, omdat het de bloedtoevoer vermindert en de kans op ontstekingen verhoogt.

Lees ook: Lang en gezond leven? Bewegen is dan belangrijker dan afvallen

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels