Onderzoek wijst uit: zoveel mensen kent een gemiddeld persoon bij voornaam

mensen

Het gaat om mensen van wie jij de voornaam kent en andersom

Vrienden, vrienden van vrienden, kennissen, verre familie. Iedereen heeft eigenlijk wel een bonte verzameling aan mensen met wie je een praatje zou maken mocht je ze tegenkomen op straat. Maar hoeveel personen kent de gemiddelde Nederlander eigenlijk? Daar is nu onderzoek naar gedaan.

Wetenschappelijk onderzoek

In opdracht van de Quest plozen de Universiteit van Utrecht en de Radboud Universiteit in Nijmegen uit hoe groot de gemiddelde sociale kring is in Nederland. In andere woorden: hoeveel mensen kennen we? Om antwoord op die vraag te krijgen, legden onderzoekers Beate Volker en Rense Corten meer dan duizend mensen een aantal vragen voor. ‘Ken je iemand met een scooter?’ en ‘Ken je iemand die vegan is?’, bijvoorbeeld. Ook moesten ze bij bepaalde namen aangeven hoeveel personen met die naam ze kennen. Door alle informatie in een wiskundig model te gieten, hebben ze nu eindelijk een antwoord op hun onderzoeksvraag.

Een paar honderd

Wat er uiteindelijk uit kwam rollen? 540! Ja echt, elke Nederlander kent volgens het nieuwe onderzoek gemiddeld 540 mensen. Let wel: daarbij gaat het om mensen van wie zij de voornaam kennen en andersom. Onderzoeker Beate Volker tegen RTL Nieuws: “Je zou die persoon kunnen aanspreken om een praatje te maken, maar het is niet per se iemand die je vaak ziet.”

Netwerk is vaak nog groter

De onderzoekers geven overigens aan dat het niet om je ‘netwerk’ gaat. Die is vaak nog veel groter, stellen ze. In dit onderzoek gaat het echt om mensen die nu in je leven voorkomen, dus niet om oude studievrienden die je nooit meer ziet.

Lees ook: Wat denk jij: kunnen mannen en vrouwen beste vrienden zijn?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Wendy Wei