ABN: door onduidelijke zomer boeken Nederlanders dubbele vakanties

dubbele-vakantie-corona

Een dubbele vakantie kan hoog in de papieren lopen

Het is nog steeds onduidelijk of we onze vakantie dit jaar weer in Nederland moeten doorbrengen. Daarom vrezen vakantieparken en campings over zogeheten ‘schaduwvakanties’. Dit zijn vakanties die voor de zekerheid worden geboekt in Nederland, maar worden geannuleerd zodra een buitenlandse vakantie alsnog mogelijk is. 

Vakantie geboekt

De zomer is bijna in zicht, en een flink aantal Nederlanders heeft de zomervakantie in eigen land al vastgelegd. Volgens Stratech, een leverancier van reserveringssystemen, is zeventig procent van de vakantiehuisjes al geboekt en is drieënzestig procent van de campings al vol. ABN AMRO verwacht dat een deel van de boekers de vakantie gaat annuleren zodra het mogelijk is om vakantie in het buitenland te vieren. En daarom moeten Nederlandse vakantieparken en campings rekenen op een groot aantal annuleringen.

Annuleringsvoorwaarden aangepast

De bank uit haar zorgen en deelt dat inkomsten van de reserveringen hierdoor flink kunnen achterblijven. “Om nog maar niet te spreken van het uitblijven van extra omzet uit activiteiten op het vakantiepark als gasten massaal wegblijven”, deelt ABN AMRO. Toch is dit nog geen reden voor paniek. Een groot deel van de vakantieparken en campings hebben inmiddels de annuleringsvoorwaarden aangepast. Zo zijn aanbetalingen standaard en is corona geen geldige reden meer voor het annuleren van de vakantie.

Ramvol

Ook wordt er verwacht dat, wanneer het mogelijk is om over de grens vakantie te vieren, toeristen alsnog de lege huisjes en campingplaatsen kunnen vullen. ABN AMRO zegt hierover: “De kans is groot dat toeristen uit het buitenland deze komende zomer weer graag naar Nederland reizen.” Ook Laurens Taekema van Parkvakanties.nl is positief. Hij verwacht dat de parken alsnog ramvol zitten. Met Nederlanders, maar misschien ook met een flinke groep Duitsers en Belgen. Dit hangt van de versoepelingen af.

Dubbele kosten

Directeur Geert Dijks van Hiswa-Recron, de belangenbehartiger van vele duizenden bedrijven in watersport en recreatie, verwacht dat mensen meerdere vakanties tegelijk geboekt hebben. Volgens hem zullen de parken en campings daar weinig last van hebben. Het annuleren van een vakantie kan namelijk flink in de papieren lopen. Afhankelijk van het moment van boeken, worden de kosten voor annuleren geschat op vijftien tot negentig procent van de boekingssom. “Ik verwacht mooi weer in Nederland, dus dan is het verstandig om het weekje Griekenland maar op te schuiven als de vaccinatiegraad in Europa hoger is. Dat scheelt dubbele kosten”, legt hij uit.

Lees ook: OMT: Registratie van vaccinaties worden later dan bedoeling gedaan

Bron: AD | Beeld: Unsplash, Paul Chambers