Ongelijkheid neemt toe door corona

ongelijkheid

Oxfam concludeert dat de economische ongelijkheid is toegenomen

Volgens stichting Oxfam Novib is het gat tussen arm en rijk nog groter geworden door de pandemie. Zij brengt een jaarlijks rapport uit, waaruit dit jaar blijkt dat de ongelijkheid sneller gegroeid is.

Ongelijkheid enorm versneld

Elk jaar brengt Oxfam Novib een verslag uit waarin ze dit soort zaken onderzoekt. De directeur van Oxfam, Michiel Servaes, zegt naar aanleiding hiervan: “De ongelijkheid nam de afgelopen jaren al zorgwekkend toe. Nu zie je dat dit het afgelopen jaar enorm versneld is.” Bovendien stelt Oxfam dat dit een grotere invloed heeft op vrouwen. “Als de economie dreigt in te storten, liggen zij er in zeventig procent van de gevallen eerder uit dan mannen,” aldus Servaes.

Volgens het onderzoek geldt voor de duizend rijkste mensen ter wereld dat hun vermogen alweer op het niveau van voor de crisis zit. In sommige gevallen zijn deze mensen zelfs nóg rijker dan voor de pandemie. Daar tegenover stelt Oxfam dat de armste 25 procent van de wereldbevolking waarschijnlijk rond de tien jaar nodig heeft om van de crisis te herstellen.

Onderzoek naar ongelijkheid

Oxfam Novib zet zich al jaren in voor de strijd tegen armoede. Onderdeel daarvan is dit jaarlijkse rapport. Hier zit veel onderzoek in. Zo is onder andere de lijst rijkste mensen ter wereld van het bedrijf Forbes gebruikt. Daarnaast heeft Oxfam gekeken naar data van de Wereldbank en nam ze een enquête af bij 295 economen uit 79 landen.

Ongelijkheid in vaccineren

Ook in de verdeling van de vaccins ziet Oxfam een zorgwekkende ongelijkheid. Servaes vertelt hierover: “Rijke landen kopen soms zoveel vaccins op dat ze hun bevolking wel vier tot vijf keer kunnen inenten. Arme landen vissen daardoor achter het net.” Dat is op zichzelf natuurlijk al geen goede ontwikkeling, maar de gevolgen zijn nog groter. Oxfam legt uit dat de economische crisis in een land alleen maar groter wordt zolang de bevolking niet gevaccineerd is. En dus: hoe langer het duurt voordat dat weer goedkomt.

World Economic Forum

Dat dit rapport nú uitkomt is geen toeval: Oxfam Novib laat dit samenvallen met de dag dat het World Economic Forum plaatsvindt. Dit is een jaarlijks evenement waarop wereldleiders en topmensen uit het bedrijfsleven met elkaar spreken over de economie. Door het rapport op deze dag uit te brengen, hoopt Oxfam dat dit ter sprake komt tijdens het evenement.

Lees ook: Ondanks de coronacrisis blijven prijzen koophuizen flink stijgen

Bron: NOS | Beeld: Pexels