Ongelijkheid stijgt wederom: rijken worden nog rijker

rijken

‘Het vermogen van de rijken moet zwaarder belast worden’, vindt algemeen directeur van Oxfam Novib

Hoewel de hele wereld kampt met crisissen en geldzorgen, blijkt uit het ongelijkheidsrapport genaamd Survival of the Richest van Oxfam Novib, dat de ongelijkheid toeneemt. Zo stijgt het vermogen van miljardairs per dag met miljarden, terwijl de huidige salarissen van een ‘gewoon mens’ hier lijnrecht tegenover blijft staan.

Rijken worden rijker

Uit het rapport bleek dat het vermogen van miljardairs wereldwijd stijgt met maar liefst 2,5 miljard euro. En dat terwijl 820 miljoen mensen lijden onder honger en lonen die niet mee stijgen met de inflatie. “Op dit moment worstelen miljarden mensen met stijgende prijzen voor energie en voedsel. Er moet snel iets gebeuren om deze schandalige trend van wereldwijde economische ongelijkheid aan te pakken die al decennia onze samenlevingen ontwricht”, zo laat algemeen directeur van Oxfam Novib Michiel Servaes.

Aanpakken

Ook in Nederland wordt de ongelijkheid steeds meer opgemerkt. In Nederland bezit de rijkste 1 procent, 26 procent van het gezamenlijk Nederlands vermogen. En dat terwijl de rijkste mensen tegelijkertijd relatief minder belasting betalen dan de rest van Nederland, zo laat Servaes weten. “Het vermogen van de rijken moet zwaarder belast worden”, vindt hij. Zo pleit hij ook om extreme rijkdom aan te pakken en alles eerlijk te verdelen. Zo wil hij proberen om meer mensen boven de armoedegrens te houden.

Event

Afgelopen dinsdag begon het World Economic Forum, waar prominente figuren belangrijke mondiale thema’s als klimaat, economie, milieu en gezondheid bespreken. Tijdens dit event pakte Oxfam Novib de kans om te laten zien dat de ongelijkheid in de wereld toeneemt. Volgens hen moeten de belastingtarieven naar zestig procent op de hoogste inkomens. Momenteel zijn die nog relatief laag. Van de belastingstijgingen vindt Oxfam Novib dat overheden kunnen investeren in onderwijs, voedselzekerheid of gezondheidszorg.

Lees ook: Zonnepanelen gaan minder geld opleveren, maar blijven lonen

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels

Array