Ongelukken en files door gladheid: ‘Ga niet de weg op als het niet hoeft’ 

gladheid

Voor bijna alle provincies is code geel of oranje afgegeven

Het is deze ochtend spekglad op de weg. Het KNMI heeft dan ook code oranje en code geel afgekondigd vanwege ijzel, sneeuw en ijsregen in het midden en noorden van het land. Er zijn vanmorgen op meerdere plekken ongelukken gebeurd door de gladheid en er staan lange files. De ANWB adviseert dan ook: blijf thuis als je niet per se de weg op moet.

Ongelukken

De gladheid heeft deze ochtend gezorgd voor diverse ongelukken, meldt de ANWB. “Er zijn tot nu toe zeker tien ongelukken te melden, met name in de regio Noord-Holland”, zegt Robert Vriezen van de ANWB tegen RTL Nieuws. “De vertraging op de A9 loopt op tot een uur. Het regengebied schuift langzaam op naar het noorden en de ongelukken zie je mee schuiven met dat gebied.”

Files

De gladheid en vele ongelukken zorgen ook voor veel files. De A12 richting Arnhem was enige tijd afgesloten door een groot ongeluk op de IJsselbrug. Tussen Ens en Kampen-Zuid kun je flinke vertraging ondervinden. De meeste hinder ondervind je volgens Rijkswaterstaat rond Amsterdam, bij Lelystad (A6) en op de N50.

Code geel en oranje

Het KNMI heeft vanwege de gladheid code geel en oranje afgegeven voor bijna alle provincies. Voor de provincies Overijssel, Flevoland, Gelderland, Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Utrecht geldt code oranje. Code geel geldt voor Groningen, Zuid-Holland en de Waddeneilanden. Het ANWB raadt ook af om de weg op te gaan als het niet per se hoeft. “Wij adviseren niet de weg op te gaan als je nog kunt beslissen, het is echt verraderlijk glad”, aldus Vriezen. 

Zuiden minder glad

Vannacht trok een winterse neerslag over het midden en noorden van ons land. Op die plekken kan het ook zo’n vier graden vriezen, waardoor het spekglad wordt. Naast (natte) sneeuw is daar kans op ijsregen en ijzel, waardoor het verraderlijk glad kan worden. In het zuiden is het een stuk minder glad. Daar viel vannacht wel regen, maar de temperatuur ligt boven nul.

Vanmiddag droog 

Hoe ziet het weer er de rest van de dag uit? Deze ochtend is het nog bewolkt en trekt de neerslag naar het oosten weg. De gladheid verdwijnt aan het einde van de ochtend. Vanmiddag is het zo goed als droog en kan de zon zelfs nog even doorbreken, in het noorden en noordwesten. De temperatuur varieert van één graad in Groningen tot zes graden in Limburg. 

Lees ook: NS heeft nieuws over dienstregeling en prijzen treinkaartjes

Bron: RTL Nieuws, ANWB| Beeld: Pexels