Fraude op priklocaties: mensen proberen onterecht vaccinatiebewijs te bemachtigen

vaccinatiebewijs

Op priklocaties proberen mensen een bewijs te bemachtigen, zonder geprikt te worden

Mensen die niet ingeënt willen worden met het coronavaccin, hebben een sluwe manier gevonden om toch een vaccinatiebewijs te krijgen. Zij halen hun bewijs, en glippen daarna zónder vaccin uit de wachtrij. 

Frauderen

Je keer op keer laten testen om maar aan te tonen dat je geen corona hebt, dat zien niet alle mensen zonder vaccin zitten. Dat blijkt maar weer. Mensen proberen een vaccinatiebewijs in handen te krijgen, zonder dat ze het vaccin daadwerkelijk hebben gekregen. Dit doen ze door aan de balie op een vaccinatielocatie een vaccinatiekaart te krijgen. Ze melden zich aan de balie van een GGD-priklocatie, wachten tot ze een vaccinatiekaart in handen hebben en glippen vervolgens uit de wachtrij, zonder dat ze geprikt zijn.

Aantekening

GGD’s hebben momenteel extra toezicht ingesteld op de locaties om te voorkomen dat mensen ervandoor gaan met bewijs, maar zonder vaccinatie. Tot nu toe zijn zo’n tien personen gesnapt. Dit gebeurde onder andere in de regio’s Utrecht en Den Haag. Hier werden deze personen betrapt door de GGD. Deze personen moesten hun vaccinatiebewijs inleveren. Ook kregen zij de aantekening dat zij een prik hebben geweigerd.

Extra toezicht

De GGD vermoedt dat het ook een aantal mensen is gelukt om wel uit de rij te ontsnappen. Om die reden hebben ze extra maatregelen genomen. “Om dit te voorkomen hebben de GGD’s het proces van registeren en vaccineren nu strakker gemaakt”, aldus een woordvoerder van GGD GHOR.

Lees ook: Immunoloog legt uit: hierdoor kun je alsnog besmet worden na vaccinatie

Bron: Volkskrant | Beeld: Unsplash – Mat Napo