Oogartsen waarschuwen: pas op met kurken en confettikanonnen

oogartsen

Ieder jaar zorgt het voor ongelukken

Oud en nieuw is voor veel mensen een gelegenheid om de champagne of het confettikanon tevoorschijn te halen. Dit is echter niet zonder gevaar: het zorgt ieder jaar voor blijvende oogschade bij meerdere kinderen en volwassenen. Oogartsen waarschuwen dan ook om daar extra goed mee op te passen.

Blind aan een oog

Ieder jaar is het bij het Oogziekenhuis Rotterdam raak: er komen meerdere mensen met ernstige oogschade binnen doordat een champagnekurk in hun oog is geschoten. Oogarts Tjeerd de Faber vertelde aan RTL Nieuws dat hij zelfs meerdere mensen heeft gezien die aan één oog volledig blind zijn geraakt door zo’n ongeluk. De kurk kan een snelheid tot wel 100 kilometer per uur halen wanneer hij uit de fles knalt.

Wat De Faber echter nog meer zorgen baart, is dat confettikanonnen de afgelopen jaren populairder zijn geworden. Je kunt ze voor een paar euro in huis halen en ze lijken heel leuk, maar de ongelukken die ze soms opleveren kunnen voor blijvende oogschade zorgen.

Kunstlens dankzij een confettikanon

Tijl Kok (16) uit Veldhoven was zes jaar geleden een van de slachtoffers van zo’n confettikanon. Het ontplofte in de buurt van zijn oog en zorgde voor blijvende schade. “Door de druk van het confettikanon is waarschijnlijk mijn rechteroog in- en vervolgens weer uitgedeukt. Mijn oog begon direct te bloeden en ik zag niets meer. Dat was heel eng. Gelukkig kon ik vrij rustig blijven”, vertelt hij aan RTL Nieuws. In het ziekenhuis bleek dat zijn oog volgelopen was met bloed. “Dat bloed moest eerst uit mijn oog. Dat duurde enkele weken. In die tijd zag ik niets. Ik moest veel rusten en met een kap op mijn oog leven”, aldus Tijl.

Tijl werd geopereerd en kreeg een kunstlens. Hij kan nog wel zien met het oog, maar dat gaat niet zonder problemen. “Een kunstlens kan zich niet zo goed focussen en bijstellen als een gezond oog. Ik moet ook gelaserd worden voor de staar in mijn oog.” Hij wil anderen daarom waarschuwen. “Je ogen zijn superbelangrijk en waardevol. Ik hoop dat mensen echt voorzichtig zijn; het kan in een seconde misgaan met een champagnekurk of partypopper.”

Waarschuwing nu ook in Nederland

Volgens De Faber wordt er in het buitenland al veel gewaarschuwd voor deze problemen: “In Frankrijk wordt met de jaarwisseling niet gewaarschuwd voor vuurwerk, maar voor kurken. Er zijn daar veel meer ongelukken. In de Verenigde Staten staat er zelfs een waarschuwing op de fles.” Omdat verhalen zoals die van Tijl nog elk jaar voorkomen, pleiten artsen voor een duidelijkere waarschuwing in Nederland. Mensen moeten zich volgens hen meer bewust worden van het gevaar dat een rondvliegende champagnekurk of een confettikanon oplevert.

Lees ook: Let goed op: inbrekers slaan tijdens oud en nieuw drie keer vaker toe

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay