Ook in 2025 geen wegenbelasting voor elektrische auto’s

Goed nieuws voor iedereen die elektrisch rijdt!

Mensen die elektrisch rijden kunnen nog een stukje langer profiteren van belastingvoordeel. Het demissionaire kabinet heeft namelijk besloten de vrijstelling op wegenbelasting voor elektrische auto’s met een jaartje te verlengen. Bovendien hoeven zij pas in 2031 het volle belastingtarief te gaan betalen.

Wegenbelasting

Oorspronkelijk zou er in 2025 een overgangstarief komen voor bezitters van elektrische auto’s (25 procent), en vanaf 2026 zouden zij de volle pond gaan betalen. Maar een onderzoek door de Vereniging Elektrische Rijders lieten zien dat deze plannen zouden leiden tot een massale terugtocht naar benzine en hybridemodellen. En blijkbaar zijn ze daar in Den Haag nogal van geschrokken.

Volgens bronnen van RTL Nieuws heeft de overheid die zorgen meegenomen in de komende voorjaarsnota. De elektrische rijder wordt met nieuwe maatregelen namelijk de komende jaren alsnog de hand boven het hoofd gehouden.

Uitstoot terugdringen

De ‘korting’ op Motorrijtuigenbelasting (MRB) voor elektrische auto’s heeft als doel om de verkoop van CO2-neutrale modellen te stimuleren, en zo de uitstoot terug te dringen. De belasting wordt namelijk berekend over het gewicht van de auto, maar door de grote, zware accu vallen elektrische auto’s vaak in het hoogste belastingtarief. En dat maakt het natuurlijk niet aantrekkelijk om elektrisch de gaan rijden.

Het verlengen van de korting is dan ook noodzakelijk om elektrisch rijden te blijven stimuleren. Pas in 2026 gaat het financieel een beetje pijn doen. Vanaf dat jaar moet er 60 procent wegenbelasting worden betaald. Dat wordt vervolgens langzaam opgebouwd tot in 2031 de volle honderd procent bereikt is. Aangezien er na 2030 geen auto’s met verbrandingsmotor verkocht mogen worden is die tijdlijn een stukje logischer.

Hybride auto’s

Het verlengen van de MRB-korting is natuurlijk niet gratis. Bovendien stond het kabinet juist op het punt om het roer al voor 2026 volledig om te gooien vanwege ernstige tekorten in de begroting. Dus waar wordt deze nieuwe maatregel van betaald?

Nou, helaas gaat dit een beetje ten koste van mensen die hybride rijden. Zij kunnen nu nog profiteren van een flinke korting, maar krijgen in 2025 wél te maken met een hogere wegenbelasting. Dit jaar betalen zij nog maar de helft, vanaf volgend jaar wordt dat meteen het volledige bedrag.

Lees ook: Oei: Europese flitsmarathon komt eraan, ook in Nederland

Bron: Autobahn, RTL Nieuws | Beeld: Pexels