Ook in augustus een klein aantal faillissementen

faillissement

Sinds mei 2020 daalt het aantal bedrijven dat gedwongen moest stoppen

Uit de cijfers van statistiekbureau CBS blijkt dat het aantal faillissementen al enkele jaren zeer klein is en dat de maand augustus daarop geen uitzondering vormt. Vorige maand gingen er 147 bedrijven failliet, ongeveer hetzelfde aantal als in de maand daarvoor. 

Faillissementen

Aan het begin van de corona-pandemie liep het aantal faillissementen snel op. Wat begon met driehonderd faillissementen per maand, liep al snel op naar zo’n vierhonderd in mei 2020. Sindsdien daalde het aantal bedrijven dat gedwongen moest stoppen. In augustus vorig jaar kwam het aantal faillissementen uit op een laagterecord van 109.

Cijfers

De reden dat veel bedrijven failliet gaan, meldt het CBS niet. Wel werd het uitgebreide steunpakket tijdens de coronapandemie als een grote oorzaak gezien. Dit pakket is echter al sinds eind maart stopgezet. Er is echter wel een groei te zien in het aantal bedrijven dat uit zichzelf stopt, zonder dat er een faillissement is uitgesproken. Dit is groter dan vorig jaar. Als we kijken naar de cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK), dan blijkt het aantal bedrijven dat stopt tot en met augustus elke maand groter was dan in 2021.

De meeste faillissementen waren vorige maand te vinden in de sector handel. Dit is meteen ook de bedrijfstak met het grootste aantal bedrijven.

Lees ook: NS-onderhandelingen voorbij: personeel krijgt loonsverhoging

Bron: NU | Beeld: Pexels