Ook voor drinkwater gaan we komend jaar veel meer betalen

drinkwater

De drinkwaterbedrijven verhogen allemaal hun tarieven

Niet alleen producten stijgen in prijs, ook het drinkwater wordt duurder. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven voor volgend jaar. Ze hebben te maken gekregen met hogere kosten en moeten dat doorberekenen. De stijging voor een gemiddeld huishouden loopt uiteen van 20 tot 50 euro.

Veel factoren

Drinkwaterbedrijven hebben de laatste maanden te maken gehad met hogere kosten voor materialen, grondstoffen en energie. Daarnaast moeten ze veel investeren om ervoor te zorgen dat er in de toekomst ook genoeg leidingwater beschikbaar is. De combinatie van al die factoren zorgt ervoor dat consumenten meer voor hun water moeten gaan betalen.

Hogere prijs per kubieke meter

De prijs voor drinkwater bestaat uit vier ‘delen’: de kosten per liter water, de Belasting op Leidingwater (BoL), het vastrecht en de milieubelasting van de Rijksoverheid. Volgens Vitens, de grootste waterleverancier van het land, verbruikt een gemiddeld huishouden (vier personen) 163 kubieke meter water per jaar. Iedereen die bij Vitens is aangesloten, gaat volgend jaar 20 euro per 100 kubieke meter water meer betalen. In 2023 betalen we 0,85 euro voor een kubieke meter water; nu is dat nog 0,72 euro.

Uitzonderlijke stijging

Wie in Noord-Holland bij drinkwaterbedrijf PWN zit, gaat volgend jaar gemiddeld 48 euro meer betalen. PWN spreekt van een uitzonderlijke stijging. “We doen wat we kunnen om de kosten te drukken, want we hebben geen winstoogmerk”, aldus het bedrijf. Zij zullen net als de andere waterleveranciers echter wel in de toekomst moeten investeren, zodat ze iedereen van water kunnen blijven voorzien. Er zit helaas niet anders op dan zo zuinig mogelijk zijn met water als je de prijs wilt drukken.

Lees ook: Drukte bij sites voor lootjes en verlanglijstjes

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Jos Speetjens