Ook wc-papier en luiers binnenkort een stuk duurder

Dit is waarom ook deze producten in prijs worden verhoogd

Dat we dieper in de buidel moeten tasten tijdens het shoppen, boodschappen doen of een bezoekje aan het terras zal je vast niet zijn ontgaan. Meerdere producten in de supermarkt zijn een stuk duurder geworden en helaas wordt die lijst met producten alleen maar langer. Ook voor luiers en wc-papier ga je binnenkort een stuk meer betalen.

Houtpulp

Zoals de oorlog in Oekraïne ook bij andere producten voor prijsverhoging zorgde, is dat ook bij wc-papier en luiers weer het geval. Sinds de oorlog zijn de voorraden van onder andere houtpulp sterk gedaald. En laat houtpulp nou net het belangrijkste ingrediënt voor toiletpapier en luiers zijn.

Tekorten

Het Braziliaanse bedrijf Suzano is een van de grootste houtpulp-producenten ter wereld en waarschuwt voor tekorten. Europa kocht eerder altijd veel Russisch hout in, maar sinds de oorlog is deze handel helemaal stilgelegd. Europese bedrijven maken al minder van de grondstof en ook Russische pulpmakers hebben moeite met produceren, omdat ze niet meer aan alle materialen kunnen komen. Hierdoor dalen de voorraden snel. “Dat kan op een kantelpunt uitkomen waarbij er tekorten ontstaan”, zo stelt Suzano-topman Schalka (via Telegraaf).

Hout is natuurlijk ook van belang voor andere producten van papier zoals tissues etc. Waarschijnlijk wordt de vraag hierdoor niet lager wanneer de prijs stijgt. Voor consumenten is dit helaas wel een nadeel, want de prijs gaat wel gewoon omhoog. Het is niet de eerste keer in een paar jaar tijd dat er problemen rondom de productie van wc-papier ontstaat. Aan het begin van de coronapandemie werd er flinke schaarste verwacht, waardoor men het product massaal begon te ‘hamsteren’.

Lees ook: Oh oh! Man door vriendin uit auto gezet op A1

Bron: Telegraaf, Libelle | Beeld: Pexels