Op straat gefouilleerd worden in Amsterdam? Als het aan Halsema ligt wel

amsterdam gefouilleerd

De burgemeester van onze hoofdstad wil met preventief fouilleren het wapengeweld tegen gaan

De afgelopen weken zijn er meerdere schietincidenten geweest in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema wil het wapengeweld in de hoofdstad dan ook terugdringen. Daarvoor wil ze gaan experimenteren met preventief fouilleren. 

Kleinschalige controles

De kans dat je op straat gefouilleerd wordt, is echter niet heel groot, aldus Halsema. In een debat in de Amsterdamse gemeenteraad legde zij uit dat het gaat om kleinschalige controles. Deze controles richten zich op een bepaalde ‘hotspot’, waar a-selectief zal worden gecontroleerd. Onafhankelijke waarnemers zullen hierbij aanwezig zijn. Kinderen tot 12 jaar, 65-plussers en gezinnen zullen niet gefouilleerd worden.

Goedkeuring

Of het preventief fouilleren daadwerkelijk wordt ingevoerd, is nog de vraag. Halsema heeft het voorstel binnen de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) voorgelegd. Als alle partijen goedkeuring verlenen, kan het preventief fouilleren van start gaan. Voorheen was een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad nog tegen het voorstel. Het zou namelijk etnisch profileren in de hand werken. Halsema stelt dat het speelveld nu verschoven is.

Schietincidenten

Daarmee doelt ze waarschijnlijk op het toenemende aantal geweldsincidenten in de hoofdstad. Dinsdag en woensdag waren er twee schietincidenten in de Rivierenbuurt. Ook in de nacht van woensdag op donderdag vond een schietincident plaats, maar dan in Holendrecht. Een paar weken geleden werd de 24-jarige Bas van Wijk doodgeschoten. Genoeg redenen voor Halsema om het voorstel opnieuw leven in te blazen. Dit als gevolg van de “vrij urgente omstandigheden waarin de stad verkeert”.

Lees ook: Man van Femke Halsema krijgt taakstraf vanwege verboden wapenbezit

Bron: LINDA.nl | Beeld: Unsplash