Op vakantie? Vanaf vrijdag zelf kosten betalen voor coronatest

coronatest

Niet-gevaccineerden moeten vanaf vrijdag betalen voor een test

Heb jij binnenkort een vakantie op de planning staan en ben je niet gevaccineerd? Dan moet je er rekening mee houden dat je zelf moet betalen voor een coronatest. Vanaf vrijdag zijn de testen namelijk niet meer gratis.

Uitgesteld

In juli en augustus kon iedereen die nog niet gevaccineerd was en op vakantie wilde zich gratis laten testen. Dit werd uiteindelijk uitgesteld tot oktober, omdat veel mensen ook in september nog naar het buitenland vertrokken. Vrijdag is het dan toch echt oktober, en zullen de testen voor het reizen niet langer gratis zijn.

Coronabewijs

“Voor afspraken vanaf 1 oktober kunt u terecht bij een zelfgekozen testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. Deze kosten betaalt u zelf”, valt te lezen op de website van de Rijksoverheid. In bijna elk land in Europa heb je op dit moment een coronabewijs nodig. Coronatesten voor evenementen blijven voorlopig nog wel gratis.

Twee extra prikken

Ook houdt het kabinet rekening met het feit dat de gehele bevolking volgend jaar opnieuw twee prikken moet krijgen. NRC meldt dat er volgend jaar 134 miljoen euro is gereserveerd voor extra prikken. Bij de uitleg staat: “Het maximale scenario (gehele bevolking twee keer herprikken).” Het kabinet noemde nog niet eerder zich voor te bereiden op een derde en vierde prik. Een woordvoerder van het ministerie legt aan NRC uit dat het gaat om geld voor “de uitvoeringscampagne van het vaccineren in 2022”. Hier valt onder andere de GGD onder.

Lees ook: ‘Kabinet bereidt zich voor op twee extra prikken in 2022’

Bron: Hart van Nederland | Beeld: Pexels