Openbaar wifi-netwerk op vakantie? Wees er voorzichtig mee!

wifi

Wees gewaarschuwd

Op vakantie is het goedkoper, en daarom verleidelijk, om gebruik te maken van openbare wifi-netwerken om snel je mail te checken, de laatste vakantiefoto’s te delen of lokale tips op te zoeken. Maar pas hier wel mee op, want deze netwerken kunnen een risico vormen voor je online veiligheid en privacy. 

Gehackt

Uit onderzoek van NETGEAR blijkt dat één op de acht Nederlanders ooit slachtoffer is geworden van hacking via een openbaar wifi-netwerk. Internetcriminelen kunnen zich namelijk heel makkelijk voordoen als een betrouwbaar netwerk, bijvoorbeeld door de naam van je camping te gebruiken. Zodra je verbinding maakt, stuur je je gegevens naar de hacker in plaats van naar een veilige wifi-hotspot. En dat wil je niet!

Maatregelen

Bankgegevens, wachtwoorden en andere persoonlijke data: hackers kunnen alles zien zodra ze je apparaat via een openbaar netwerk hacken. Bij zo’n netwerk hoef je vaak geen wachtwoord in te vullen, waardoor sommige telefoons en laptops automatisch verbinding maken. Het advies luidt daarom om deze automatische verbinding uit te schakelen.

Het makkelijkst is om openbare wifi-netwerken helemaal te vermijden. Zelfs netwerken met een wachtwoord, zoals die in restaurants, zijn niet veilig. Wil je toch gebruikmaken van een openbaar netwerk? Gebruik dan een VPN (Virtual Private Network), die je kunt downloaden via de App Store of Google Play Store. Een VPN maakt je verbinding veiliger, maar biedt geen volledige bescherming. De beste oplossing is om je mobiele data te gebruiken, waarmee je binnen de EU voor hetzelfde tarief als thuis kunt internetten.

Extra tips

Daarnaast is het verstandig om de volgende tips ter harte te nemen:

  1. Bezoek alleen websites die beginnen met ‘https’ voor extra veiligheid.
  2. Installeer een antivirusprogramma op je smartphone voordat je op reis gaat.
  3. Houd al je apps en software up-to-date.
  4. Download alleen apps uit de officiële App Store of Google Play Store.
  5. Log uit bij accounts die je niet op vakantie gebruikt om hacking te voorkomen.

Lees ook: Familie Mark Gillis geeft gezondheidsupdate: ‘De vooruitzichten zijn goed’

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock