Let op: oplichters sturen nep-SMS om corona-app te installeren

nep-SMS corona-app

Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor de nep-SMS

Het gebeurt helaas steeds vaker dat criminelen proberen mensen online op te lichten. Ook nu hebben criminelen een nieuwe manier van oplichting gevonden. Door middel van een nep-SMS worden mensen gevraagd een corona-app te downloaden. Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt via Twitter mensen nu om de app niet via de SMS te downloaden.

Waarschuwing ministerie van Volksgezondheid

Het ministerie van Volksgezondheid deelt op Twitter een belangrijke waarschuwing. “Let op: ontvang je een SMS met een link om de #CoronaMelder app of de #CoronaApp te downloaden? Klik dan niet op de link en verwijder het bericht”, zo luidt het bericht. Bijgevoegd is een afbeelding van de nep-SMS. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het gaat om een phishingactie waarbij de naam van het RIVM wordt misbruikt. Wat er precies gebeurt wanneer er wel op de link wordt geklikt, is niet bekend. Waarschijnlijk proberen criminelen gegevens van slachtoffers te achterhalen om zo veel geld buit te maken.

Ingang nieuwe corona-app

De overheid is momenteel nog druk bezig met de ontwikkeling van de corona-app. Verwacht wordt dat de app vanaf 1 september voor iedereen te gebruiken is. Vanwege de nieuwe privacywet moet eerst Autoriteit Persoonsgegevens nog een positief oordeel geven voordat het gebruik de corona-app van start kan gaan. De nieuwe app moet aan gaan geven of mensen die besmet zijn met het coronavirus in de buurt zijn geweest, om zo hopelijk meer inzichten te geven en nieuwe besmettingen te voorkomen.

Lees ook: Van zon- naar stressvakantie: wat doe je als je vakantiegebied in lockdown gaat?

Bron: LINDA., Ministerie van Volksgezondheid | Beeld: Unsplash