Oplichters actief: ouderen benaderd met valse mails over boosterprikken

boosterprik oplichters

De GGD waarschuwt voor deze oplichters

De komende weken en maanden staan in het teken van de zogenaamde boosterprikken. In verpleeghuizen zijn nu de eerste boosters gezet, en het kabinet maakt plannen voor een bredere uitrol van de boosterprikken. Maar nu blijkt dat verschillende ouderen door oplichters worden benaderd met malafide mails over zogenaamde boostervaccinaties, die hen uiteindelijk veel geld kosten.

Fraude rond boosterprik

Zorgorganisatie GGD GHOR komt met naar nieuws. Het blijkt namelijk dat, nu de boostercampagne op gang is gekomen, er ook mensen zijn die misbruik maken van deze situatie. Er zijn namelijk signalen binnengekomen dat steeds meer ouderen valse e-mails ontvangen met daarin een zogenaamde uitnodiging voor een boostervaccinatie. Dit is echter een nare oplichterstruc, waarmee onwetende ouderen hun bankgegevens onbewust afstaan aan criminelen. Naast pakketfraude is er de komende weken dus nog een soort oplichting waar je maar beter van op de hoogte kunt zijn!

Hoe werkt het?

De GGD legt uit dat ouderen een mail ontvangen met daarin het verhaal dat zij ‘verplicht’ zijn een boosterprik te halen. Dit is natuurlijk al niet waar. Vervolgens worden ze gevraagd om op een link in de mail te klikken, maar deze leidt naar een nagemaakte inlogpagina van een bank. Zodra zij hier hun gegevens invullen, hebben criminelen deze in handen en kunnen zij via de bankrekening ontzettend veel schade aanrichten. Op deze manier proberen oplichters een slaatje te slaan uit de boosterprikken.

Oplichting voorkomen

Je kunt gelukkig goed voorkomen dat je de dupe wordt van dit soort oplichting. De GGD legt uit op hun website dat zij voor de boostervaccinaties mensen nóóit per e-mail uitnodigingen sturen. De uitnodiging voor je boostervaccinatie komt via een brief van het RIVM. In sommige gevallen, wanneer bepaalde leeftijdsgroepen al eerder aan de beurt zijn, dan doet de GGD via media of sms’jes een oproep. Wél stuurt de GGD mails om een al gemaakte afspraak te bevestigen. Bovendien legt de GGD uit dat zij mensen niet verplichten tot een boostervaccinatie. Ten slotte schrijft de GGD dat vaccinaties tegen het coronavirus altijd gratis zijn. “Een vaccinatie is gratis. Geen enkele GGD vraagt u om een bankrekening of om geld over te maken”, leggen ze uit. Inloggen bij je bankrekening voor een boosterprik? Dat is dus niet nodig en sowieso foute boel. Duidelijk!

Lees ook: Kun je de griepprik en het boostervaccin vlak na elkaar krijgen?

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels, Pixabay