Oproep van organisatie Rover Jong: ‘Maak bus- en tramhaltes ook rookvrij’

rookvrij

De organisatie pleit voor een rookverbod bij alle bushaltes

Nog even snel een sigaretje opsteken voordat de bus komt? Het kan binnenkort misschien niet meer. Jongeren- en reizigersvereniging Rover Jong pleit namelijk voor een rookverbod bij bus- en tramhaltes. Sommige haltes in Nederland zijn al rookvrij. Lees gauw verder!

Rookvrij OV

“Maak na de treinen, bussen en treinperrons ook de bus- en tramhaltes rookvrij”, zo luidt de oproep van organisatie Rover Jong. Daarmee steunen ze de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Enne, uit onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de Nederlanders het voorstel om het roken bij de halten af te schaffen, steunt.

Jongeren

“Het openbaar vervoer is samen met de fiets de duurzame en gezonde mobiliteitsoplossing voor de toekomst. Jongeren willen dat het OV nog duurzamer en gezonder wordt. Hierbij past geen ongezonde rooklucht tijdens het wachten op je bus”, stelt Marloes Hofstede, woordvoerder van Rover Jong. “Wij roepen alle gemeenten en provincies op bus- en tramhaltes, maar bijvoorbeeld ook de looproutes tussen bushalte en station, rookvrij te maken. Zo is het hele OV in Nederland rookvrij.”

Gemeenten

Landelijk zijn er al een aantal OV-haltes waar een rookverbod geldt, maar nog lang niet bij alle haltes in Nederland. In Amersfoort zijn alle haltes voorzien van een stoeptegel die de reiziger oproept om niet te roken. In Rotterdam zijn alle haltes rookvrij en in Amsterdam, Utrecht en in Twente zijn ook al een aantal haltes rookvrij. In Gelderland zijn ze net een stapje verder, want daar is de beslissing genomen dat alle bushaltes een rookverbod krijgen.

Lees ook: Helft van Nederlanders is voor verbod op sigarettenverkoop

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels