Opvallend veel Nederlanders veranderen last minute hun zorgverzekering

zorgverzekering

Sommigen gaan zelfs pas op 31 december aan de slag

We gaan bijna het nieuwe jaar in. Een van de dingen die standaard rond deze tijd van het jaar op de agenda staan, is het vergelijken van zorgverzekeringen. Overstappen kan immers altijd tot uiterlijk 1 januari. Stel jij het moment van vergelijk en overstappen altijd uit? Dan ben je daarin zeker niet de enige.

Heel veel last minute

Vergelijkingssite Independer voerde onlangs een onderzoek uit op dit gebied. Ze gebruikten daarvoor de cijfers van vorig jaar. Van alle verzekerden bleek de helft (!) pas in de laatste week van 2020 een nieuwe zorgverzekering afgesloten te hebben. Bovendien waren er behoorlijk veel last minute beslissingen: 16 procent stapte op oudejaarsavond pas over.

Alleen basis of ook aanvullend?

Een zorgverzekering is enorm persoonlijk, omdat hij helemaal moet aansluiten bij jouw wensen. Wil je alleen een basisverzekering? Of wil je aanvullend verzekerd worden voor onder andere tandartskosten, fysiotherapie, anticonceptie of een bril? Houd je het eigen risico het liefst laag, of heb je bijna nooit zorgkosten en kan het dus omhoog? Waar aanvullende verzekeringen ervoor zorgen dat je maandpremie omhoog gaat, zorgt een hoger eigen risico er immers voor dat die premie juist daalt.

Natura, restitutie, combinatie

Een ander belangrijk punt om op te letten is de keuze tussen zorgaanbieders. Kies je voor een naturapolis? Dan betaalt je zorgverzekeraar je zorgkosten. Het is daarbij wel zo dat je zorg alleen vergoed krijgt als je zorgverlener een contract met je zorgverzekeraar heeft. Bij een restitutiepolis zit dat anders: je hebt dan vrije keuze en krijgt altijd volledig vergoeding, naar welke zorgverlener je ook gaat. Ook kun je nog kiezen voor een combinatiepolis. De naam zegt het al: een combinatie van de andere twee soorten. Je hebt voor de meeste zorgverleners dan een vrije zorgkeuze, maar het kan soms zijn dat je moet bijbetalen.

Reminder

Het is dus belangrijk om ieder jaar even te checken of je zorgverzekering nog aan jouw wensen voldoet. Het kan je bovendien veel geld schelen. Misschien is er wel een verzekeraar waar je hetzelfde pakket kunt krijgen voor een veel lager bedrag. Laat dit dus een reminder zijn om snel naar een vergelijkingssite te surfen en te zien of er voor jou voordeel te behalen is!

Lees ook: Jaarlijkse gewoonte: dit is hoe je het beste zorgverzekeringen vergelijkt

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay