Opzij corona: Nederland kampt nu ook met griepepidemie

griepepidemie

Het loslaten van de coronamaatregelen zorgt niet alleen voor meer coronabesmettingen, maar ook voor meer griepklachten

Snotteren, niezen en hoesten: dat komt momenteel niet alleen door het coronavirus. Door de coronacrisis vergeten we bijna dat er nog andere ziektes zijn. Zoals de griep, die momenteel flink rondgaat in Nederland. We kunnen zelfs spreken van een griepepidemie, zo melden het RIVM, onderzoeksinstituut Nivel en het Erasmus MC. 

Griepepidemie

Vorige week zagen het RIVM, Nivel en Erasmus MC al een duidelijke stijging van het aantal keel- en neusmonsters met het influenzavirus. Dat aantal is de afgelopen week alleen maar verder gestegen en zelfs verdrievoudigd. In ruim de helft van de keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige verschijnselen werd het influenzavirus gevonden.

We kunnen dus spreken van een griepepidemie, zeggen de experts. Hiervan is namelijk sprake als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige klachten, en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft.

Laat griepseizoen

Denk je aan de griep, dan denk je vaak aan de herfst- en de wintermaanden. Dat de hoogtijdagen van het griepseizoen dit jaar in maart vallen, is dan ook bijzonder te noemen. Dit heeft volgens de experts te maken met de coronamaatregelen die de afgelopen maanden nog golden. Die gingen niet alleen verspreiding van het coronavirus tegen, maar zorgden er ook voor dat veel minder mensen griep kregen. “Nu veel maatregelen zijn losgelaten, hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen”, laat onderzoeksinstituut Nivel weten.

Of dit ook zal zorgen voor een hevigere griepgolf? Dat is volgens Rianne van Gageldonk, epidemioloog en hoofd van de afdeling luchtweginfecties bij het RIVM, lastig te voorspellen. “We houden het goed in de gaten. Maar hoe erg het wordt en hoe lang het zal duren, weten we niet”, laat zij weten aan NOS.

Niet naar huisarts, maar naar GGD

Het is dit jaar lastig om te bepalen of er echt sprake is van een griepepidemie. Normaal gesproken gebeurt dit namelijk via een landelijk netwerk van huisartsenpraktijken. Deze houden elke week bij hoeveel mensen met griepachtige klachten zij in hun praktijk zien en geven deze cijfers door aan het Nivel. Bij een deel van deze patiënten nemen de huisartsen keel- en neusmonsters af. Het RIVM bepaalt vervolgens of zij echt het griepvirus hebben. Omdat de klachten van de griep erg lijken op die van het coronavirus, zullen veel mensen dit jaar niet bij de huisarts aankloppen, maar bij een GGD-teststraat langsrijden of een zelftest doen. “Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren”, aldus het Nivel.

Lees ook: Deze symptomen kunnen wijzen op nierschade

Bron: AD, NOS | Beeld: Unsplash, Kelly Sikkema