Oranjes geven update over aan huis gekluisterde Amalia

amalia

De kroonprinses werd ernstig bedreigd

Kroonprinses Amalia houdt het thuis nog goed vol, deelden onze koning en koning gisteren vanuit Griekenland. De Prinses van Oranje zit namelijk na ernstige bedreigingen al langere tijd thuis, en kan zodoende niet bepaald van haar studententijd genieten.

Frustrerende situatie

Het studentenleven van prinses Amalia ziet er nog altijd niet zo uit als gehoopt. Vanwege veiligheidsredenen komt de kroonprinses al wekenlang het paleis niet uit, alleen om naar college te gaan. Hoe is het nu met haar? “Het gaat goed, maar natuurlijk is de situatie wel frustrerend en niet eenvoudig”, liet koningin Máxima daar woensdag over weten bij het staatsbezoek in Griekenland. “Maar ze houdt zich moedig en we zijn heel trots op haar. We hopen te kijken hoe de situatie zich ontwikkelt om te zien wat we op de lange termijn doen.” De koning voegt daar nog aan toe dat het met de studie van Amalia wél lekker loopt. “Ze heeft haar eerste tentamenronde gehad en die ging goed.”

Niet naar de kroeg

Voor Amalia is het wel een opluchting dat iedereen nu weet wat haar situatie is. “Dat ze wel kon uitleggen aan mensen waarom ze niet naar de kroeg kon gaan, of in Amsterdam kon wonen, of überhaupt normale dingen kon doen. Ze voelt zich begrepen,” vertelt Máxima. “Af en toe vind ik het wel fijn dat ze weer zo dicht bij ons is. Maar eigenlijk is dat niet wenselijk voor een jongedame van bijna negentien.”

Alexia & Ariane

Zo’n inperking van de vrijheid kennen prinses Alexia en prinses Ariane gelukkig niet. Zij gaan ‘flierefluitend door het leven’, aldus koning Willem-Alexander. “Alexia zit in Wales, maar nu even niet vanwege de vakantie, en Ariane zit gewoon op school in Den Haag. Zij heeft een standaardleven met vriendinnen.”

Willem-Alexander en Máxima zijn inmiddels weer terug uit hun geliefde Griekenland en poseren morgen met hun dochters in Amsterdam voor de pers voor een fotomoment.

Lees ook: Veel steunbetuigingen voor bedreigde prinses Amalia

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress