Oranjespelers over afgekeurde goal: ‘Discutabele beslissing’

Ook bondscoach Ronald Koeman betwist het besluit van de scheidsrechter

Nederland speelde vrijdagavond met 0-0 gelijk tegen Frankrijk. Even leek Oranje dichtbij de winst, maar het doelpunt van Xavi Simons werd na minutenlang overleg met de VAR afgekeurd. Het Nederlands elftal reageert na afloop van de wedstrijd verbaasd op deze beslissing.

Buitenspel voor Dumfries

Iedereen die vrijdagavond naar Nederland – Frankrijk keek zat halverwege de tweede helft flink in spanning. Nadat Xavi Simons scoorde, ging de vlag namelijk omhoog en werd er gekeken of er sprake was van buitenspel. Minutenlang moest de scheidsrechter met de VAR overleggen, maar uiteindelijk werd de goal afgekeurd omdat Denzel Dumfries de Franse doelman Mike Maignan zou hinderen bij de treffer.

Discutabele beslissing

De oranjespelers zijn het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter. “Ik vond het een terechte goal”, zegt Dumfries tegen NU.nl. “Ik stond naast de keeper en niet in zijn gezichtsveld. Ik probeerde de bal niet te pakken en liep niet in zijn richting, want ik wist dat ik buitenspel stond.” Volgens hem kon de Franse keeper de bal sowieso niet stoppen. “Hij kon niet bij de bal. Daarom dook hij niet. Of ik baal dat ik precies op die plek stond? Nee, dit was een voetbalactie. Alles gebeurde in een split second. Dit was een discutabele beslissing.”

Ook volgens middenvelder Tijjani Reijnders was de beslissing van de scheidsrechter niet terecht. “De Fransen zullen zeggen dat het hinderlijk buitenspel is. Maar die keeper kwam er nooit meer bij.” Jerdy Schouten zegt ongeveer hetzelfde: “Zou de keeper de bal hebben gehad als Denzel er niet had gestaan? Dat vind ik dubieus.”

Ronald Koeman

Ook Ronald Koeman heeft zich uitgelaten over de afgekeurde goal van Oranje. Volgens de bondscoach stond Dumfries inderdaad in het gezichtsveld van Maignan, maar hij stelde ook dat Maigan niet naar de bal dook. “En dus heeft Denzel de keeper niet belemmerd bij het doelpunt”, zei Koeman op de persconferentie. Hij verbaasde zich er eveneens over dat de VAR-check zo lang duurde. “Als iets niet meteen duidelijk is, moet je het doelpunt goedkeuren. De scheidsrechter stond vier minuten naar zijn oortje te luisteren. Dit was een zuivere goal”, aldus Koeman.

Franse bondscoach

Het was geen verrassing dat de Franse bondscoach Didier Deschamps het wél eens was met het besluit van de VAR. “Voor mij was het geen doelpunt. We hebben er met de scheidsrechter over gesproken en er stond een speler buitenspel. Ik snapte niet waarom het zo lang duurde”, aldus de trainer.

Lees ook: Houd rekening met je hart: meer mensen overlijden tijdens EK

Bron: NU.nl | Beeld: NL Beeld