Oud-minister Wouter Koolmees wordt nieuwe NS-topman

wouter koolmees

De oud-minister geeft aan een grootverbruiker van de trein te zijn

Voormalig minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees wordt de nieuwe topman van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Zijn voorganger, Marjan Rintel, vertrok in juli naar de KLM. Koolmees volgt haar vanaf 1 november op. 

D66

Koolmees zat tot begin dit jaar in het kabinet, maar keerde daarna niet terug als minister. Koolmees was met zijn economische achtergrond verbonden aan het ministerie van Financiën en was zeven jaar Kamerlid namens D66.

Volgende fase

Gerard van de Aast, voorzitter van de raad van commissarissen van NS, vertelt dat Koolmees een bestuurder is gebleken die dingen voor elkaar krijgt. “Ik heb er vertrouwen in dat hij NS naar een volgende fase kan leiden in een tijd dat de bereikbaarheid van Nederland onder druk staat.”

Goed geregeld

Koolmees geeft aan zin te hebben om aan de slag te gaan bij NS. “Ik ken NS in de hoedanigheid van reiziger goed, ik ben een grootverbruiker van de trein. Ik ben altijd onder de indruk van hoe goed we het in Nederland geregeld hebben”, zegt hij dan ook. De voormalig minister legt uit dat het vervoersbedrijf steeds meer onder druk komt te staan. “Samen met alle NS-ers wil ik ervoor zorgen dat de reiziger tevreden is en dat NS de noodzakelijke ambities van Nederland op het gebied van bereikbaarheid en duurzaamheid kan waarmaken.”

Koolmees ontvangt een vast jaarsalaris dat past binnen het overeengekomen beloningsbeleid. Hij ziet – net als de overige leden van de raad van bestuur – vrijwillig af van de variabele component in zijn beloning, aldus NS. De aanstelling geldt voor een periode van vier jaar.

Lees ook: Verdachte van aanslag Peter R. de Vries onthult mogelijk motief in telefoongesprek

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pro Shots / Koen Laureij