Oud-president Trump steunt de Nederlandse boeren

trump

Hij noemde hen meerdere keren in een toespraak

Voormalig Amerikaans president Donald Trump gaf gisteravond een speech waarin hij zijn steun uitsprak voor de Nederlandse boeren. Hij roemde het verzet van de boeren tegen de ‘hoax van de klimaatcrisis’.

Steunbetuiging

Trump hield een twee uur durende toespraak voor conservatieve jongeren in Tampa (Florida). Daar nam hij ook een moment om de Nederlandse boeren toe te spreken. “Wij staan achter de vreedzame Nederlandse boeren”, zei hij. “De helft van al het vee moet er weg en ze zeggen tegen de boeren dat ze hun land niet meer mogen bewerken, ondanks het groeiende voedselprobleem.”

Voedseltekorten

Volgens Trump is de klimaatcrisis een verzinsel, die naar zijn idee zelfs kan leiden tot een hongersnood. In dat kader noemde hij de boeren: “Op dit moment verzetten Nederlandse boeren zich dapper tegen de klimaat-tirannie van de Nederlandse regering, die hun productie rigoureus wil inkrimpen ondanks de toenemende voedseltekorten.” Hij maakte niet duidelijk op welke tekorten hij doelde.

Daarnaast beweerde Trump dat Nederlandse boeren hun land niet meer mogen bewerken en geen mest meer krijgen. “Jullie weten waarom, dat hoef ik niet uit te leggen. Ze willen van het vee af vanwege wat het met de aarde doet. De helft van het vee moet weg. […] Onze beweging is tegen klimaatfanatici, we steunen de vreedzame Nederlandse boeren die dapper strijden voor hun vrijheid. Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt.”

Steun in de rug

Boerenorganisatie Farmers Defence Force is blij met de woorden van Trump en noemt het ‘een steun in de rug’. “Het feit dat onze situatie de hele wereld over gaat, geeft wel druk om tot een goede oplossing te komen. Tientallen, zo niet honderden internationale media hebben er inmiddels aandacht aan besteed”, aldus Bart Kemp van Agractie tegen De Telegraaf.

Nepnieuws over de protesten

De afgelopen weken doken er al meerdere keren filmpjes over de boerenprotesten op in andere landen. Daarbij was er echter ook meerdere keren sprake van nepnieuws. Een voorbeeld daarvan was dat een tweet waarin werd gesteld dat de boeren een tank hadden gekocht, viraal ging. Daarnaast werden beelden van gewelddadige coronaprotesten uitgezonden, waar bij stond dat het om de boerenprotesten ging.

Lees ook: De gemeente Oldebroek haalt omgekeerde vlaggen weg die symbool staan in boerenprotest

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress