Ouders krijgen volgend jaar toch wel extra kinderopvangtoeslag

kinderopvang

Hiermee repareert het kabinet een inschattingsfout

Bronnen hebben bevestigd aan RTL Nieuws dat de kinderopvangtoeslag volgend jaar toch extra omhooggaat. Dit gebeurt met name om de sterk stijgende kosten te compenseren. Het kabinet repareert op deze manier een inschattingsfout, aangezien de ouders anders met de handen in het haar zouden gaan zitten. Als de kinderopvangtoeslag niet omhoogging, hadden ouders dat flink in de portemonnee gevoeld. En dat is ‘iets wat echt niet viel uit te leggen’. 

Uurtarieven

Doordat de uurtarieven van de kinderopvang in 2023 flink gaan stijgen, zouden ouders daardoor rond de tien procent duurder uit zijn. Dat terwijl de kinderopvangtoeslag die ouders zouden krijgen maar met 5,6 procent zou stijgen. Het gevolg hiervan was dan dat ouders een groter deel van de rekening zelf zouden moeten betalen. Voor sommige ouders was dit echter niet te doen, waardoor ze zouden moeten besluiten hun kinderen van de opvang te halen.

Verhoging

Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip schreef vandaag in haar brief aan de Tweede Kamer dat ze zich heel goed kan voorstellen dat ouders ervan wakker liggen. Hierdoor is er besloten dat de maximumtarieven worden verhoogd, met 0,94 procentpunt. Dit betekent dus dat de maximumuurprijzen voor de dagopvang en de bso in totaal met 6,54 procent stijgen tot 9,06 euro en 7,79 euro. Gelukkig maakt dit geen wereld van verschil voor ouders. Ouders met een laag inkomen scheelt dit namelijk ongeveer een euro. Stel er wordt in het voorjaar gezien dat de prijsbijstelling nog steeds te laag is, dan kan er vanaf 2024 nog een extra reparatie plaatsvinden.

Gratis

Wellicht hoeven we ons over een paar jaar geen grote zorgen te maken over de kinderopvang. Dit komt omdat het kabinet graag wil dat de kinderopvang vanaf 2025 grotendeels gratis wordt voor ouders. Politiek verslaggever Roel Schreinemachers zegt dat het daarom ongelukkiger zou zijn als de kinderopvang in de aanloop daarnaartoe juist duurder zou gaan worden. “Dat viel echt niet uit te leggen”, aldus Schreinemachers. “Het kabinet is ook tot die conclusie gekomen en heeft nu toch een oplossing gevonden om de toeslag volgend jaar al te verhogen. Dat moet voorkomen dat ouders de opvang en hun baan opzeggen, terwijl ze juist hard nodig zijn in deze tijd van arbeidskrapte.”

Lees ook: Lerarentekort is weer verder toegenomen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels