Ouders spreken zich uit over zorgboerderij: ‘Kinderen zijn geestelijk mishandeld’

zorgboerderij kinderen mishandeld

De eigenaresse zou zijn geradicaliseerd in het geloof

Na de openbaringen uit Undercover in Nederland van Alberto Stegeman bij een zorgboerderij in Groningen, houden andere gedupeerden ook hun mond niet meer. Zo schoven twee moeders van kinderen die mishandeld zijn op de zorgboerderij United Souls in Ede aan bij Op1 om hun verhaal te doen.

Zorgboerderij

Als Op1-presentatrice Carrie ten Napel aan journaliste Ilse Schoenmakers vraagt wat er allemaal op de zorgboerderij gebeurde, reageert ze openhartig. “Deze mensen (de moeders, red.) hadden hun kinderen naar een zorgboerderij gebracht, onder andere omdat ze autisme hebben. Zij dachten dat ze daar veilig zouden zijn en in een veilige en prettige omgeving vermaakt zouden worden.” Maar dat bleek niet zo te zijn.

Geloof

Schoenmakers vertelt dat de zorgboerderij in het begin een fijne plek was voor de kinderen, maar daar kwam uiteindelijk verandering in. “Gaandeweg radicaliseerde de eigenaresse in het geloof. Kinderen kregen steeds meer te horen dat hun autisme weg zou gaan als ze zich zouden laten dopen. Elke ochtend begon met een gebed, de kinderen werkten veel en waren vooral met het geloof bezig.”

Ook Indra haar dochter ging naar de zorgboerderij en merkte al snel dat het daar niet pluis was. “Ze kwam op een dag thuis en zei dat homoseksualiteit een ziekte was. Daar zijn wij het absoluut niet mee eens en zo voeden wij ook niet op. Iedereen is gelijk. Ik merkte dat dat haar heel erg belastte.”

Verhalen van moeders

Daniella’s twee zoons gingen ook naar de zorgboerderij. Toch veranderde hun gedrag rond 2020, twee jaar nadat ze daar verbleven. “Ze klaagden over hard werken, in het begin was dat niet zo. Toen deden ze nog leuke, kindvriendelijke activiteiten. Hutten bouwen, eigenlijk gewoon wat je verwacht van een zorgboerderij.”

“Uiteindelijk waren er steeds minder kinderen en de begeleiders die leuke dingen deden met de kinderen, die verdwenen ook”, aldus Daniella. “Wat me wel heel erg opviel, is dat ze klaagden over veel en hard werken. Toen ze op een dag thuiskwamen en tongentaal spraken, belde ik de eigenaresse.”

Uiteindelijk bleek het dat de eigenaresse geradicaliseerd zou zijn in haar geloof, waardoor ze veel met gebedsgenezing bezig was. Dit werd afgereageerd op de kinderen. Zo spreken de ouders van deze kinderen van geestelijk misbruik. Inmiddels is er een klacht ingediend bij het Instituut voor Agrarisch Recht. De eigenaresse ontkent echter alles wat naar buiten is gekomen.

Lees ook: Dreamschool-rector Erik van ’t Zelfde onder de indruk van zijn nieuwe baan

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels