Ouderwets gezellig: dit staat er op het programma voor Koningsdag 2022

programma koningsdag 2022

De Oranjes leven zich morgen uit in Maastricht

Morgen is het eindelijk weer zover: een ouderwetse Koningsdag, zoals we die voor het laatst zagen in 2019. Na twee jaar uitstel, barst morgen het feest los in Maastricht. Dit is wat er op het programma staat voor Koningsdag 2022!

Maastricht in de herkansing

Ze hadden het zo graag al eerder zien gebeuren: in 2020 moest de koninklijke familie namelijk al zijn opwachting maken in Maastricht. Maar goed, door de pandemie zag Maastricht hun oranje feestje in het water vallen. Ook in 2021 vond er nog geen klassieke Koningsdag plaats, maar dit jaar kunnen en mogen we eindelijk weer.

Programma Koningsdag 2022

Het thema van Koningsdag 2022 is ‘Leef Maastricht!’ – niet alleen een verwijzing naar het terugkerende leven in de feestelijke brouwerij, maar ook is ‘Leef’ dialect voor ‘Lief’. Om 11.00 komen de royals aan met de koninklijke bus in Wyck. Ze stappen dan uit op de Sint Servaasbrug. En daar vandaan lopen zij verder richting de Vissersmaas, Het Bat, de Graanmarkt, het Onze Lieve Vrouweplein, de Bredestraat en dan ten slotte naar het Vrijthof.

Onderweg

Bij aankomst in Wyck is een muzikale stoet aanwezig van verschillende lokale muziekorganisaties. Daarna ontvangt burgemeester Annemarie Penn-te-Strake de royals in haar prachtige stad, samen met gouverneur Emiel Roemer. Natuurlijk kunnen ook bloemen niet ontbreken, dus die ontvangt de familie hier ook.

Daarna trekken de royals richting de Maasboulevard voor een focus op het Maastrichtse Leven, waarin verschillende Maastrichtenaren de koninklijke familie een inkijkje geven in hun dagelijks leven.

Vervolgens wordt op de Graanmarkt een ‘Poort naar Europa’ onthuld, ter ere van het Verdrag van Maastricht waarmee de EU een feit werd. Hier mogen de royals ook zelf de handen uit de mouwen steken: twee van hen zullen namelijk onder het toeziend oog van muntmeester Bert van Ravenswaaij en ontwerper Rinus van Hall de eerste herdenkingsmunt slaan van het Verdrag van Maastricht. Hier vlakbij staat dj-duo Lucas & Steve, die een feestje gaan bouwen voor de royals.

Op het Onze Lieve Vrouweplein worden de Oranjes flink uitgedaagd: ze moeten hier namelijk hun beste Mestreechs ten gehore brengen – onder meer met begeleiding van acteur Jon van Eerd. Bij de ‘Sterre der Zee’ Basiliek kunnen de Oranjes bovendien proeven van allerlei lokale lekkernijen. Van zoervleisj tot vlaaien en van biowijn tot kweekburgers: smullen! Ook dit gebeurt in stijl, want hier verzorgt André Rieu de muziek.

De Bredestraat staat vervolgens in het teken van Vastelaovend. Want hoe kon het ook anders: ook het Limburgse carnaval wordt gehighlight op Koningsdag.

Op het Vrijthof wordt het feest vervolgens afgesloten onder de muzikale begeleiding van band Rowwen Hèze.

Niet in Maastricht?

Niet in het zuiden van het land zijn om onze koninklijke familie toe te zwaaien? Dan is er in jouw buurt ongetwijfeld ook genoeg te doen. Op veel plekken in Nederland kun je heerlijk over de vrijmarkt struinen. Of, als je een extra zakcentje wilt verdienen, zélf je koopwaar uitstallen op een kleedje. Met onze verkooptips voor de vrijmarkt boek je gegarandeerd succes.

 

Lees ook: Handig: met deze tips verkoop jij met Koningsdag al je spullen op de vrijmarkt

Bron: Beau Monde | Beeld: Brunopress