Overheid mag geen persoonsgegevens meer delen met kerken

kerken

Kerken hebben via de Basisregistratie Personen toegang tot gevoelige persoonsinformatie

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangeraden om niet langer persoonsgegevens met kerken te delen. Op dit moment hebben kerken standaard toegang tot de persoonlijke informatie van zo’n vijf miljoen kerkleden. Deze informatie komt uit de Basisregistratie Personen (BRP).

Toegang tot BRP

De Basisregistratie personen is hét systeem waarmee de overheid persoonsgegevens bijhoudt. Als je verhuist, moet je je inschrijving aanpassen bij de gemeente. Je krijgt een burgerservicenummer bij je eerste inschrijving, en ga zo maar door. Kortom: in het BRP staat veel gevoelige informatie.

Daarom is toegang tot dit systeem streng gereguleerd. Alleen bepaalde organisaties die een algemeen belang dienen, krijgen toegang tot de BRP. Denk bijvoorbeeld aan zorgverzekeraars of pensioenfondsen. Maar ook kerken hebben toegang tot die gegevens. Toezichthouder Autoriteit Persoonsgevens (AP) wil nu dat daar verandering in komt.

Algemeen belang

De AP stelt namelijk dat kerken geen algemeen belang dienen. Hun toegang tot de BRP is niet noodzakelijk en moet daarom stoppen, stelt de toezichthouder. Kerken wél toegang geven tot die persoonsinformatie is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De Autoriteit legt uit dat kerkleden nooit toestemming hebben gegeven voor het delen van hun gegevens. Daarom raden zij aan het delen van de informatie uit het BRP volledig stop te zetten.

2013, 2016, 2022

Bijzonder detail is dat dit besluit bijna 10 jaar geleden ook al voorbijkwam. In 2013 besliste het College bescherming persoonsgegevens, de voorganger van het AP, namelijk ook al dat het delen van BRP-gegevens in strijd was met de privacywetgeving.

In 2016 stemde meerderheid van de Tweede Kamer al voor het stoppen van delen van de persoonsgegevens met kerken. Toch is het delen daarna nooit opgehouden.

Lees ook: Politie schendt op grove wijze privacy van zeker negen miljoen mensen

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Hej Lian