Overheid stuurt vanmiddag NL-Alert bericht

Het NL-Alert-testbericht bestaat deze maand 10 jaar

Om 12 uur ’s middags wordt vandaag voor de twintigste keer het NL-Alert testbericht verstuurd. Deze moet alle inwoners van Nederland waarschuwen bij noodsituaties. Het testbericht wordt elk half jaar verstuurd om te testen of het systeem goed werkt.

Wanneer een NL-Alert?

Meestal gebeurt dit op de eerste maandag van de maanden juni en december. Met het NL-Alert worden burgers, via een bericht op hun mobiele telefoon, gewaarschuwd en ingelicht bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Dit kunnen bijvoorbeeld lokale calamiteiten zijn, zoals een grote brand of een gaslek. Maar het systeem kan ook waarschuwen voor landelijke problemen, bijvoorbeeld een aanval van buitenaf. Het is dus best belangrijk dat er getest wordt of het systeem goed werkt.

Al 10 jaar NL-Alert

NL-Alert bestaat deze maand al tien jaar en vandaag wordt het twintigste testbericht verstuurd. Het waarschuwingsmiddel is in totaal al elfhonderd keer ingezet door de overheid. De redenen hiervoor lopen uiteen; van een ontsnapte slang tot onverwachts noodweer.

Geen mobiele telefoon?

Maar hoe zit het nou met inwoners die geen mobiele telefoon hebben? Deze mensen ontvangen het testbericht niet. Wel wordt het NL-Alert bericht op verschillende digitale borden op openbare plekken getoond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de digitale borden bij de bushalte of reclameborden.

 

Lees ook ‘Gisteren geen NL-Alert gekregen? Zo stel je ‘m in’ 

Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash, Jonas Leupe