Vandaag overleg avondklok, ‘serieuze optie om te verlengen tot 2 maart’

verlenging avondklok

Naar verwachting volgt vandaag nog een persconferentie

De avondklok loopt in ieder geval nog tot woensdagochtend 04:30 uur, maar de kans is groot dat de maatregel nog een aantal weken verlengd wordt. Vandaag overlegt het demissionair kabinet hierover.

Geen Catshuisoverleg

Door de sneeuwstorm kon het Catshuisoverleg zondagmiddag niet doorgaan. Het kabinet komt daarom vandaag bijeen om te overleggen over de coronamaatregelen. Belangrijkste punt op de agenda: het wel of niet verlengen van de avondklok. De avondklok zou in eerste instantie lopen tot 10 februari. Nu lijkt de kans echter groot dat daar een aantal weken bijkomt. “Als de avondklok wordt verlengd is het een serieuze optie om die gelijk te trekken met de andere coronamaatregelen,” vertelt een ingewijde aan De Telegraaf. Dat zou betekenen dat de maatregel nog minstens tot 2 maart blijft gelden.

Debat en persconferentie

Indien het kabinet vandaag besluit om de avondklok te verlengen, dan volgt er waarschijnlijk direct een persconferentie. Dinsdag wordt de maatregel dan nog voorgelegd aan de Tweede Kamer. Op dit moment lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer ook voor een verlenging te zijn.

Nieuwe cijfers

De reden voor het doortrekken van de avondklok is de groei van de Britse variant van het coronavirus. Het kabinet wil de nieuwste cijfers en berekeningen van het OMT meenemen in het overleg van vandaag. Demissionair premier Rutte ziet naar aanleiding van de cijfers weinig hoop om de avondklok deze week weer af te schaffen. “We zouden de avondklok voor twee weken doen. Maar wat je intussen ziet is een snellere groei van de Britse variant, die ook nog veel besmettelijker is. We hadden eerder deze week doorrekeningen van het OMT over het aantal bezette IC-bedden. Dat stijgt zeer aanzienlijk, zelfs als je die scherpe lockdownmaatregelen allemaal in stand houdt,” aldus Rutte in de persconferentie vorige week.

Lees ook: Buiten zijn tijdens de avondklok? Hier download je een eigen verklaring

Bron: De Telegraaf, Het Parool | Beeld: Unsplash