Pakketdrukte: zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van pakketfraude

pakketfraude

Weest bewust van deze signalen

Sinterklaas kapoentje is al even in het land en ook de kerstdagen laten niet lang meer op zich wachten. Tussen alle cadeautjes en de aangescherpte sluitingstijden voor winkels in, is het deze komende weken ontzettend druk bij pakketbezorgers. Helaas zijn er ook genoeg schimmige figuren die misbruik maken van iedereen die een pakketje verwacht. Dit is hoe je pakketfraude kunt herkennen en voorkomen.

Pakketfraude herkennen

We hebben allemaal wel eens een pakketje aangenomen voor een afwezige buur. Wel zo vriendelijk, en ze zouden hetzelfde voor jou doen, toch? Daar is dan ook niks mee. Het Europees Consumenten Center Nederland waarschuwt echter voor pakketfraude. Er zijn veel verschillende vormen van, maar uiteindelijk is de spil van deze listigheid dat je je deur opent voor een zogenaamde pakketbezorger.

Methode 1: verkeerd bezorgd

Een oprechte fout kan natuurlijk gebeuren. Het komt vaak genoeg voor dat mensen een tikfout maken bij het invullen van een adres. Maar dit smoesje wordt ook gebruikt door malafide figuren. Het werkt als volgt: de oplichter bestelt een pakket onder een valse naam en laat deze op jouw adres bezorgen. Hij kiest hierbij voor de optie ‘achteraf betalen’. Misschien denk je zodra je het pakket in handen hebt nog dat je die wel even snel naar een pakketpunt kunt brengen, maar voor je daar de kans toe hebt staat de oplichter al voor je deur. Jij geeft dat pakket natuurlijk netjes mee, want fouten maken we allemaal wel eens, toch? Vervolgens verdwijnen oplichter én pakketje met de noorderzon, en ontvang jij de factuur. Jij hebt het pakket immers aangenomen. Oei!

Tip: Check, voordat je een pakket aanneemt, altijd goed of deze inderdaad voor jou bestemd is. Zo niet, dan kun je deze weigeren. Geen mogelijkheid tot weigeren, of toch een pakketje aangenomen? Neem dan contact op met de leverancier om het recht te zetten. Maak in elk geval nooit het pakketje open, want dat is in strijd met de privacywetgeving.

Methode 2: betalen bij levering

Ook komt het regelmatig voor dat er plots een pakketbezorger voor je deur staat met de vraag of je wel even een bedrag wil pinnen voor je pakketje. Zonder betaling mag je je pakketje namelijk niet aannemen, en de bezorger verzekert je ervan dat het toch echt een belangrijk pakketje is. Op dit moment moet er eigenlijk al een alarmbel afgaan – dikke kans namelijk dat je helemaal niks besteld hebt! Mocht je toch in deze list trappen, dan bestaat er een grote kans dat je bankpas wordt ‘geskimd’. Dit betekent dat je betaalgegevens stiekem worden gekopieerd, en voor je het weet kunnen de oplichters je hele bankrekening leegtrekken.

Tip: Ga altijd na of je nog pakketjes verwacht. Vind je dit moeilijk te onthouden? Bewaar dan een lijstje bij de voordeur van bestellingen die nog onderweg zijn. Bovendien bieden veel bezorgers zogenaamde ’tracking’-codes aan. Hiermee kun je je pakketje volgen vanaf de leverancier tot aan je voordeur.

Lees ook: Opgepast: enorme toename WhatsAppfraude gemeld

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Rosebox