Palindroomdag: hierom worden we blij van een symmetrische datum

palindroomdag-datum

Het is de 22e dag van de 2e maand in 2022, een uniek verschijnsel

Is de datum van vandaag je al opgevallen? Het is dinsdag tweeëntwintig februari 2022, oftewel 22-02-2022. Een bijzondere datum, want de cijfers zijn zowel een palindroom als een ambigram; je kunt ze van voor naar achteren lezen én ondersteboven. Maar waarom worden we hier zo blij van? Een psycholoog legt uit! 

Palindroomdag

Dat vandaag een goede dag is om te trouwen, bewijzen een hoop koppels. Het staat leuk op de kaart, het is een uniek verschijnsel en een mooi aandenken aan je speciale dag. Het gebeurt immers maar zelden dat een datum bestaat uit dezelfde cijfers. Zelfs koning Willem-Alexander trouwden twintig jaar geleden met Maxima op een bijzondere dag: 02-02-2002. Dit heet een Palindroomdag, en komt heel weinig voor. De eerstvolgende dag is over acht jaar, op 03-02-2030.

Symmetrisch

Maar waarom is deze dag zo in trek? En wat maakt het zo bijzonder? Psycholoog Ariane Faas denkt dat het komt doordat dingen die symmetrisch of gelijk zijn meteen aantrekkelijker zijn. “Dat zie je bijvoorbeeld al bij gezichten. Mensen met een symmetrisch gezicht, worden aantrekkelijker gevonden.” Dit geldt ook bij een datum dat veel dezelfde cijfers heeft, zoals 22-02-2022. “Het is herkenbaar en dat is fijn. Elke keer als je brein dat herkent, dan maak het figuurlijk een sprongetje van: hé, dat ken ik”, stelt Faas.

Orde in de chaos

Ook ziet het er rustiger uit dan verschillende cijfers naast elkaar. “Het geeft orde, structuur en is voorspelbaarder. Dat schept orde in de chaos”, legt de psycholoog uit. “Bij een willekeurig nummer als 2731 is dat anders. Dat ziet er niet per se mooi uit.”

Lees ook: Erger dan we dachten: dit is wereldwijd de gemiddelde schermtijd

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels

Array