Partijleiders grotendeels positief over eerste formatiedag

Het wordt ‘best nog wel spannend en ingewikkeld’, aldus Rutte

Al op 17 maart dit jaar vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats, maar van een nieuw kabinet is nog altijd geen sprake. Gisteren vond dan eindelijk de eerste formatiedag plaats. De partijleiders waren er prima over te spreken.

Langverwachte eerste formatiedag

Hoewel de verkiezingen dus op 17 maart plaatsvonden, zitten we in feite al sinds 15 januari zonder kabinet nadat deze aftrad vanwege de toeslagenaffaire. Lange tijd was er sprake van verschillende, door partijen opgeworpen blokkades. Zo wilde de VVD niet met twee linkse partijen om de tafel, weigerden PvdA en GroenLinks zonder elkaar te werken, en wilde D66 niet weer in een coalitie met de ChristenUnie. Maar nu is er dus eindelijk een stap vooruit gezet in deze puzzel: D66 heeft besloten ChristenUnie tóch niet langer uit te sluiten. Hiermee krijgen we waarschijnlijk dezelfde coalitie in de Tweede Kamer als nu.

‘Goede avond’

Na afloop van de eerste formatie-avond, waar de partijleiders aanwezig waren, was de sfeer over het algemeen positief. Wopke Hoekstra (CDA) liet weten dat het “qua sfeer en ambitie een goede avond was”. Hij laat weten dat er nog geen moeilijke onderwerpen ter sprake zijn gekomen, maar dat het vooral een “eerste gedachtewisseling” was. Sigrid Kaag (D66) spreekt over “een mooi begin”.

Uitdagingen

Door alle blokkades en verschillende meningen tussen de partijen, is de afgelopen maanden wel duidelijk geworden dat dit geen makkelijke formatie wordt. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) liet dan ook weten dat het “best nog wel spannend en ingewikkeld wordt”. Maar ook geeft hij aan dat het voelt alsof “iedereen eruit wil komen”.

Lees ook: Mark Rutte zwaar beveiligd na dreiging vanuit zware misdaad

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress