Oh no! Patatje dreigt duurder te worden

patat

Onze favoriete snack!

Dat het de afgelopen maanden veel heeft geregend, hoeven we je vast niet te vertellen. Een nat pak op de fiets of verzopen plantjes in de tuin, we hebben er allemaal mee te maken gehad. Zo ook de aardappelboeren. Oogsten mislukken en aardappelen zijn schaars. Daardoor worden ze een stuk duurder, en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor onze geliefde patatjes. 

Mislukte oogst

De vele regen die de afgelopen tijd is gevallen, heeft een grote impact op de aardappeloogst. Veel stukken land zijn te nat voor de boeren om aardappelen te poten, waardoor dat veel later of zelfs helemaal niet gebeurt. En als het dan al kan, gaan veel aardappelen rotten omdat ze te lang onder water staan. “Het worden geen topopbrengsten. Het zijn de twaalf natste aaneengesloten maanden ooit”, vertelt akkerbouwspecialist Arjen Brak aan Metro.

Door de slechte oogst ontstaat er een steeds groter tekort aan aardappelen, met als gevolg dat de prijzen stijgen. De vraag blijft namelijk hetzelfde, maar het aanbod is kleiner. Dit probleem is niet nieuw, want uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in de afgelopen jaren de prijs al met meer dan 25 procent is gestegen. En dat merken we in onze portemonnee.

Patatje

Wanneer de prijzen van aardappelen stijgen, gebeurt dit ook met ons geliefde bakje patat. Maar dat is niet de enige reden dat een patatje duurder wordt. Ook de kosten voor ondernemers zijn gestegen, zoals de prijzen voor personeelskosten, sauzen, pakjes en verpakkingen en frisdrank. En die kosten moeten worden gedekt door de verkoopprijzen te verhogen.

“De beschikbaarheid van medewerkers in deze krappe tijd is echt een probleem. Personeel heeft zoveel mogelijkheden, je houdt ze meestal alleen door meer te betalen”, vertelt retail-expert Michiel Klegel. Aha!

Lees ook: Maandag is het 1 juli: tabaksverbod gaat bijna in

Bron: Metro | Beeld: Pixabay