Peiling: historisch laag vertrouwen in de politiek

vertrouwen politiek

Het kabinet Rutte-IV heeft sinds z’n aantreden nog geen voldoende gescoord

De NOS heeft samen met onderzoeksbureau Ipsos een enquête gehouden over het vertrouwen in de politiek. Dit doen zij elk jaar met Prinsjesdag. Dit jaar laten de resultaten een grimmig beeld zien. Het vertrouwen in de politiek is namelijk lager dan ooit.

Vertrouwen in de Nederlandse politiek

De laatste jaren scoorde de Nederlandse politiek al niet heel hoog, maar dit jaar is het droevig gesteld met het vertrouwen van de gemiddelde Nederlander in onze politici. De laatste jaren was het vertrouwen namelijk nog niet eerder zó laag. Maar liefst 7 op de 10 ondervraagden gaf aan dat zij weinig tot heel weinig vertrouwen hadden in de landelijke politiek. Ook het vertrouwen in het huidige kabinet en minister-president zijn ontzettend laag.

vertrouwen politiek

Gegevens: NOS/Ipsos

Rapportcijfer

In maart, rond de gemeenteraadsverkiezingen, kreeg het kabinet Rutte-IV nog een 5,2 als rapportcijfer. Inmiddels is dat een volle punt gedaald. Uit de enquête van vandaag blijkt namelijk dat het kabinet nu gemiddeld een 4,2 krijgt van de ondervraagden. Sinds het aantreden in januari dit jaar, heeft het kabinet Rutte-IV nog geen voldoende gescoord.

Ook is bij de enquête gekeken naar het stemgedrag van de ondervraagden. Hieruit bleek dat alleen een meerderheid van de D66- en VVD-stemmers vertrouwen hebben in het kabinet. Onder de stemmers van alle andere partijen scoort het kabinet een matige tot bijzonder dikke onvoldoende.

vertrouwen politiek

Gegevens: NOS/Ipsos

Crises

De NOS schrijft dat het dalende vertrouwen voor een groot deel te maken heeft met het ontstaan van nieuwe crises. Ondertussen worden oude problemen niet opgelost. Volgens de enquête vindt 77 procent van de ondervraagden dat Nederland de verkeerde kant opgaat. Slechts 14 procent ziet de toekomst zonnig in.

De ondervraagden is ook gevraagd naar waar zij vinden dat de politiek hun tijd moet besteden. Met stip op één staan de stijgende kosten en inflatie. Ook de woningmarkt en energievoorziening staan in de top drie.

Lees ook: Deze Boer Zoekt Vrouw-boer gaat de politiek in

Bron: NOS  | Beeld: BrunoPress, eigen grafieken