Pensioen van ambtenaren en metaalarbeiders stijgt fors in 2023

pensioen

Vanaf 1 januari zullen zij een stuk meer pensioen opbouwen

Eerder deze week schreven we al over de verhoging van pensioen voor bouwvakkers. Nu blijkt dat zij niet de enigen zijn die vanaf volgend jaar meer pensioen zullen ontvangen. Ook leden van pensioenfonds ABP (voor ambtenaren) en PME (voor de metaal- en elektrotechnische sector) krijgen een behoorlijke pensioenverhoging.

Uitzonderlijke situatie

ABP verhoogt de pensioenen vanaf 1 januari met bijna 12 procent. Bij PME is de verhoging vanaf dat moment 6,2 procent. Eerder hoorden we al dat het pensioenfonds voor bouwvakkers een verhoging door ging voeren van 14,2 procent en dat er voor zorgpersoneel 6 procent pensioen bijkomt volgend jaar. Bij gepensioneerden zorgt de verhoging direct voor een hogere uitkering. Bij werkenden of oud-werknemers houdt het in dat ze in de toekomst een hoger pensioen kunnen verwachten. Het is een uitzonderlijke situatie, want in de afgelopen tien jaar zijn pensioenen niet verhoogd. In sommige gevallen werden ze zelfs juist verlaagd.

Blij met deze ontwikkeling

Bij ABP is het niet de eerste verhoging. In juli dit jaar kwam er al 2,39 procent bij hun pensioenen op. Ze zijn heel blij dat ze met de verhoging de prijsstijgingen van de laatste tijd kunnen compenseren. “Hopelijk geeft dit onze gepensioneerden wat lucht nu de prijzen zo gestegen zijn”, aldus bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen. Ook Eric Uijen, de voorzitter van PME, is trots. “Dit jaar kunnen we voor het eerst in veertien jaar pensioenen verhogen. In juli al met 1,29 procent en nu weer met 6,2 procent. Dat is niet voldoende om de volledige prijsstijging te compenseren, maar het betekent voor de gemiddelde deelnemer wel dat ze ongeveer 50 euro per maand meer krijgen.”

Versoepelde regels

Pensioenfondsen mogen pensioenen verhogen als ze een dekkingsgraad hebben van 105 procent. Dat is een versoepelde regel, want vroeger moest die dekkingsgraad minstens 110 procent zijn. Een voorwaarde daarbij is dat ze zich voornemen om over te stappen naar het nieuwe stelsel. “Zonder die versoepelde regels hadden we niet kunnen verhogen”, aldus Uijen. Van Wijnen benadrukt dat er lang over het besluit is nagedacht. Ze gaan er bij ABP van uit dat ze financieel gezond genoeg blijven om een goede overstap naar het nieuwe pensioenstelsel te maken. “Dit alles afwegende, vonden we dat 12 procent verantwoord en evenwichtig is.”

Lees ook: Bouwvakkers krijgen vanaf januari een stuk meer pensioen

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, micheile dot com