Pensioenleeftijd gaat waarschijnlijk in 2028 omhoog

pensioenleeftijd

Volgens een CBS-onderzoeker hebben we het plafond dan nog steeds niet bereikt

De pensioenleeftijd gaat in 2028 met drie maanden omhoog doordat de levensverwachting blijft stijgen. Hiermee komt er een einde aan de pensioenleeftijd van 67 jaar. 

Verhogen

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de levensverwachting van de mens tot een kwartaal gaat stijgen, zo laat CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen weten. De cijfers laten zien dat Nederlanders die in 2028 65 jaar zijn, naar verwachting nog zo’n 20,05 jaar leven. Hierdoor zal minister Carola Schouten (Pensioenen) de AOW-leeftijd in 2028 waarschijnlijk met drie maanden verhogen.

Pandemie

De afgelopen twee jaar daalde de levensverwachting door de hoge sterfte in de coronapandemie. Als we de nieuwe cijfers mogen geloven, worden we de aankomende jaren gemiddeld weer ouder. “Wij zien geen reden om aan te nemen dat de trend van voor corona niet wordt doorgezet”, aldus Van Gaalen. “Wij verwachten dat de stijging van de levensverwachting doorzet.”

Volgens Van Gaalen is de trendbreuk door Corona maar ’tijdelijk’. Toch geeft hij toe dat er in de coronapandemie veel meer mensen zijn overleden dan verwacht. “De levensverwachting heeft hierdoor een knauw gekregen”, aldus Van Gaalen. “Er zijn allerlei plussen en minnen die met de pandemie samenhangen. Zo heeft de pandemie er ook voor gezorgd dat er een ongelofelijke ontwikkeling plaatsvond in de bestrijding van infectieziekten.”

Middenmotor

Toch vindt Van Gaalen dat wij in Europa een middenmotor zijn. “De trend wordt uiteindelijk doorgezet. Als je kijkt naar de levensverwachting in andere landen zie je dat we het plafond nog niet hebben bereikt. De levensverwachting in landen als Frankrijk, Italië, Spanje en Japan ligt een stuk hoger.”

Lees ook: Bert Visscher heeft prostaatkanker: ‘Volgens mij komt het goed!’

Bron: DVHN, NU | Beeld: Pexels