Per brief stemmen? Dit is hoe je dat doet

brief stemmen

Ouderen vanaf 70 jaar kunnen dit jaar makkelijk per brief stemmen

Volgende week is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen. Of je nou van plan bent voor VVD, GroenLinks, 50 Plus of een van de kleinere partijen te stemmen, het is belangrijk om je stem op 15, 16 of 17 maart te laten horen. Door de coronacrisis is het voor veel ouderen een risicovolle onderneming om naar de stembus te gaan. Daarom is het voor 70-plussers dit jaar mogelijk om per brief te stemmen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? 

Stempluspas

Als het goed is, heb je de stempluspas al binnen. Volgens de Rijksoverheid zou die uiterlijk 3 maart op de deurmat moeten liggen. Is dit nou niet het geval? Vraag dan voor 12 maart 17.00 uur een vervangende stempluspas aan bij je gemeente. Vervolgens ontvang je uiterlijk 11 maart een tweede envelop met een briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet, een retourenvelop en een stapsgewijze uitleg over het briefstemmen in de brievenbus. Heb je deze op 11 maart nog niet ontvangen? Neem ook dan contact op met je gemeente.

Stap 1: Maak je keuze op het briefstembiljet

Alle benodigdheden wél ontvangen? Dan kan het stemmen beginnen. Daarvoor heb je je stembiljet nodig. Maak hierop je keuze. Dit zou je normaal gesproken met een rood potloodje doen, maar thuis kun je hiervoor elke kleur gebruiken. Stop het stembiljet vervolgens in de envelop met de tekst ‘briefstembiljet’ en plak deze dicht.

Stap 2: Onderteken de stempluspas

Vervolgens moet je een handtekening zetten op de stempluspas, die je uiterlijk 3 maart hebt ontvangen.

Stap 3: Stop in de retourenvelop

Je hebt nu twee documenten: de ondertekende stempluspas én de envelop met daarin het briefstembiljet. Zowel deze stempluspas als de envelop moeten in de retourenvelop. Zorg dat je deze goed dichtplakt. Hier heb je geen postzegel bij nodig.

Stap 4: Verzenden

Het ‘lastigste’ werk is nu achter de rug, maar nu moet je stem natuurlijk nog geteld worden. Daarvoor is het belangrijk dat je briefstem voor woensdag 17 maart 21.00 uur aankomt. Daarvoor is het belangrijk dat je je briefstem voor vrijdag 12 maart 17.00 uur op de post doet. Ook kun je je briefstem (laten) inleveren bij een afgiftepunt. Deze afgiftepunten zijn op werkdagen open van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 9.00 tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 07.30 tot 21.00 uur. Waar deze afgiftepunten zijn, is te vinden op de website van je gemeente.

Lees ook: Dit is waarom je nooit op de eerste vrouw op de lijst moet stemmen

Bron: Rijksoverheid | Beeld: Videostill Rijksoverheid