Persconferentie: déze coronamaatregelen gaan veranderen

Na een maand harde lockdown is er weer wat ademruimte

Zojuist heeft de eerste persconferentie over corona onder het nieuwe kabinet plaatsgevonden. Een deel van de versoepelingen was al uitgelekt, maar nu is er eindelijk bevestiging. Déze veranderingen zijn zojuist aangekondigd.

Persconferentie nieuwe stijl

Vandaag stond naast minister-president Mark Rutte voor het eerst de kersverse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, en ook de opzet van de persconferentie zag er dit keer anders uit. Over de huidige stand van zaken zei Rutte: “Dit is een spannend moment vanwege omikron, met ruim 200.000 besmettingen in een week. Maar naast die werkelijkheid van de hoge besmettingscijfers, is er ook de maatschappelijke werkelijkheid. Mensen vragen zich af: ‘hoe lang nog?’, en dat is heel begrijpelijk.” Maar ook vroeg de minister-president om begrip van de sectoren die nog niét open mogen. Hierbij verwees hij onder andere naar de horeca- en evenementensector.

Versoepelingen voor winkels

Het rommelde de afgelopen week al flink onder winkeleigenaren. De rek was eruit, gaven zij aan. En daarom kondigden door het hele land winkeleigenaren aan deze zaterdag hoe dan ook de deuren te openen. Dit heeft onder andere meegewogen voor het besluit dat winkels vanaf morgen weer klanten mogen ontvangen. Wel mogen winkels slechts openblijven tot 17.00 uur. Hoewel er eerder geruchten gingen over winkelen op afspraak, blijkt dat dus van de baan te zijn. Ook blijven regels over afstand houden en mondkapjes gewoon gelden. 

Studenten weer naar school

Daarnaast mag het onderwijs ook weer de deuren openen. Na basisscholen en middelbare scholen kunnen straks ook mbo’s, hogescholen en universiteiten straks dus weer gewoon op locatie lessen en colleges geven. Eerder vandaag liet Ernst Kuipers al weten dat de hogere zelfdodingscijfers onder jongeren deels aan de ‘herhaalde sluiting van het onderwijs’ te wijten. Wel wordt de mondkapjesplicht in het onderwijs afgebreid.

Sporten en contactberoepen

Ook mogen volwassenen vanaf morgen weer buiten sporten én mogen de sportscholen weer open. Hier zitten nog wel voorwaarden aan. Binnensporten wordt ook weer mogelijk, onder voorwaarden. Zo is publiek (zowel buiten als binnen) nog altijd niet welkom, zijn mondkapjes verplicht langs de lijn en moet een coronatoegangsbewijs getoond worden. “We moeten bewegen om gezond te blijven”, liet minister Kuipers weten. Ten slotte zijn er versoepelingen voor zogenaamde contactberoepen. Dit betekent dat kappers, tattoo-artiesten en schoonheidsspecialisten ook weer klanten mogen ontvangen.

Mondkapjes en quarantaine

Het OMT liet eerder deze week al weten om medische mondkapjes aan te raden in plaats van simpele stoffen maskers. Hierin is het kabinet meegegaan, hoewel ze deze niet verplicht stellen. Ook wordt de mondkapjesplicht niet verder uitgebreid, maar wel raadde Kuipers aan dat het “zeer verstandig” zou zijn om deze ook buiten in drukke winkelstraten en op kantoor te dragen.

Quarantaineregels worden ook versoepeld. Als je een boosterprik hebt gehad of het afgelopen jaar zelf corona hebt gehad, dan hoef je niet meer in quarantaine na nauw contact met een coronapatiënt. Enige voorwaarde is dat je zelf geen klachten vertoont en na vijf dagen een PCR-test doet.

Op 25 januari is er een nieuw weegmoment, en dan staan onder andere de horeca en de cultuursector bovenaan de lijst voor de versoepelingen.

Lees ook: De Jonge: ‘De harde lockdown is een verstandige keuze geweest’

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: Brunopress