Opluchting, maar vooral verbijstering na persconferentie coronamaatregelen

mark rutte persconferentie coronamaatregelen

Te laat, te weinig, of helemaal te gek?

Gisteravond zijn er allerlei versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd bij de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. De reacties hierop zijn deels opgelucht, maar er heerst vooral flinke verbijstering.

Persconferentie coronamaatregelen

Er zijn verschillende forse stappen gezet qua versoepelingen. Zo wordt de anderhalve meter grotendeels losgelaten, komt er tóch een toegangsbewijs, en vervalt het dringende thuiswerkadvies. Ook voor het onderwijs zijn er versoepelingen, waarmee weer meer colleges op locatie mogelijk zijn met grotere groepen. Ten slotte zijn er nog versoepelingen voor de evenementenbranche – maar juist zij reageren met totale verbijstering op de persconferentie.

Geen zin voor festivals

Zo laat de Vereniging Nederlandse Poppodia en – Festivals (VNPF) weten dat het toestaan van meerdaagse evenementen zoals popfestivals aan het einde van het festivalseizoen weinig zin meer heeft. Vanaf 25 september zijn deze weer toegestaan, mits de evenementen volledig buiten plaatsvinden. De VNPF legt uit dat er rond deze tijd van het jaar echter nog maar nauwelijks festivals plaatsvinden. Logisch, want een festival is immers een stuk beter te doen in de zomer dan met 10 graden Celsius en flinke regen.

Poppodia ten onder

Volgens de VNPF komen poppodia bovendien op de huidige voorgestelde manier niet uit de kosten. Voor evenementen die binnen plaatsvinden en ongeplaceerd zijn geldt nog steeds een maximum-capaciteit van 75 procent. “Om bijvoorbeeld een poppodium goed te kunnen exploiteren heb je per jaar een flink aantal uitverkochte concerten en clubavonden nodig en een nog groter aantal bijna uitverkochte programma’s”, laat de organisatie weten. Met dat maximum van 75 procent en sluitingstijden om middernacht, zit die winst er voorlopig dus niet in voor poppodia.

Opluchting in onderwijs

In het onderwijs is de blijdschap echter groot. “Het is heel goed nieuws voor de studenten en docenten dat we weer min of meer normaal naar de campus kunnen”, zegt de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten Pieter Duisenberg. De voorzitter van de Vereniging Hogescholen, Maurice Limmen, sluit zich hierbij aan. “Hogescholen zijn heel blij dat zo snel na het openen van het studiejaar ook de aanvullende maatregelen losgelaten mogen worden en dat we weer volledig fysiek onderwijs kunnen geven aan álle studenten.”

Lees ook: ‘Voldoende slaap is belangrijk voor de werking van je vaccinatie

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Brunopress