Persconferentie: deze versoepelingen komen er nog bij

De versoepelingen gaan vanaf morgen in

Zojuist stonden minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers weer paraat voor een persconferentie. In de vorige persconferentie kregen we al te horen dat er meer versoepeld gaat worden, en ook bij deze persconferentie hebben we geluk: horeca en cultuur mogen langer open én er mag gesport worden met publiek. 

Horeca en cultuur

Zoals al eerder duidelijk werd, heeft het kabinet besloten om nog meer versoepelingen door te voeren. Rutte liet tijdens de persconferentie weten dat horeca en cultuur hun deuren weer mogen openen. Deze keer niet tot 20:00 uur, maar tot 22:00 uur. Voor toegang tot een restaurant of theater geldt er overigens wel een 3G-beleid: je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen of een negatieve test laten zien. Ook moet je je mondkapje ophouden.

Publiek bij sportwedstrijden

Naast het theater en de horeca is er ook goed nieuws voor sportfans. Er mag namelijk weer publiek komen bij sportwedstrijden, voor zowel binnen als buiten. Wel geldt er een maximum aantal bezoekers.

Evenementen

Evenementen zijn ook weer mogelijk, maar hier zullen ook voorwaarden voor gelden. Zo is er een maximum van 1250 bezoekers bij een binnenevenement. Bij een buitenevenement gaat het om een derde van de capaciteit.

Scholen

Veel scholieren zaten door de maatregelen thuis, en daar gaat nu ook verandering in komen. Voor het primair onderwijs en de buitenschoolse opgang geldt vanaf morgen dat kinderen die ziek of besmet zijn thuisblijven. Ouders en scholen dienen hier dan ook scherp op te zien.

De coronamaatregels gelden voor zes weken, maar om drie weken is er een nieuw weegmoment. “Het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat we dan niet opnieuw op de rem moeten trappen”, aldus Rutte. “Ik wil mijn waardering uitspreken voor de cultuur, horeca en evenementen. Nederland heeft jullie gemist.”

Lees ook: Onderzoek: driekwart coronapatiënten heeft na een jaar nog klachten

Bron: NOS, RIVM | Beeld: Brunopress