Persconferentie krijgt nieuw jasje: minder tekst, meer plaatjes

Bij een nieuwe coronaminister hoort ook een nieuwe stijl persconferentie

Het was tot nu toe altijd hetzelfde idee: een blauwe wand met daarvoor Mark Rutte en Hugo de Jonge, vergezeld van een tolk in het midden. Maar het ziet er nu naar uit dat de persconferentie van vandaag er fors anders uitziet.

Nieuwe opzet

Als we naar de landen om ons heen kijken, heeft elke overheid zo hun eigen aanpak. Niet alleen qua coronamaatregelen, maar ook op het gebied van communicatie. En daar is eens goed naar gekeken voor de persconferentie vandaag, die volgens een woordvoerder een tikkeltje anders zal zijn dan we gewend zijn. De kritiek op het format van de persconferenties werd steeds luider. Nu lijkt het erop dat daar eindelijk gehoor aan wordt gegeven, laat De Stentor weten.

Kleine aanpassingen

In eerste instantie zullen het kleine verschillen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om ingekorte teksten. Ook wordt er meer gebruikgemaakt van beeldmateriaal tijdens de persmomenten. Want zeg nu zelf: wanneer Rutte het heeft over ‘de cijfers’, ‘een dalende lijn’, of ‘een stijgende lijn’, dan is het wel zo prettig als je je daar direct een beeld bij kunt vormen. Vanavond zal een uitlegscherm dan ook onderdeel zijn van de persconferentie. Ook voor gebarentolk Irma Sluis gaan de persconferenties anders verlopen. Zij en haar collega’s zullen vanuit een aparte ruimte vertalen en in een los frame in het beeld gemonteerd worden. Dit kennen we bijvoorbeeld ook van gebarentolken bij het journaal.

Grote verandering: een nieuw gezicht

De allergrootste verandering vanavond is natuurlijk het ontbreken van Hugo de Jonge. Na zijn afscheid als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is hij namelijk ook niet langer ‘chef corona’. In zijn plaats staat vanavond Ernst Kuipers naast onze minister-president. Die zal voor het eerst te zien zijn bij een coronapersconferentie als kersverse opvolger van De Jonge. Wat er verder verandert aan de persconferentie, zal vanavond dus deels blijken. En wie weet: misschien staan er nog meer veranderingen op het programma.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders wil stapsgewijze versoepeling lockdown

Bron: De Stentor | Beeld: BrunoPress