Persconferentie versoepelingen: mondkapjesplicht vervalt en meer

persconferentie versoepelingen

Het goede nieuws is zojuist tijdens een persconferentie aangekondigd

Het zat er al dik aan te komen, maar de komende weken gaan er nog meer versoepelingen komen van de coronamaatregelen. De druk op de zorg is een stuk lager en de vaccinaties gaan nu in zo’n hoog tempo, dat er weer veel meer mogelijk wordt. Zojuist hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge de versoepelingen aangekondigd tijdens een persconferentie. Wij zetten ze op een rij!

Persconferentie over versoepelingen

De afgelopen weken gonsde het al van de geruchten. Er kwam weer een persconferentie, maar wat daar zou worden verteld was nog niet helemaal duidelijk. Inmiddels zijn we dankzij demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een stuk wijzer. Zojuist hebben zij tijdens een persconferentie verschillende versoepelingen aangekondigd, waarmee we de komende weken nog verder terug kunnen naar ‘normaal’. Zo kunnen we deze zomer toch nog als vanouds genieten.

Mondkapjes

De belangrijkste versoepeling is het verdwijnen van de mondkapjesplicht na 26 juni. Tot nu toe waren deze in openbare ruimtes verplicht, maar dat wordt nu teruggedraaid. In winkels en supermarkten mag je na 26 juni dus weer zonder mondkapje winkelen. Enige voorwaarde: men moet anderhalve meter afstand kunnen houden. Op plekken waar dit niet kan, zoals in het openbaar vervoer, blijven mondkapjes verplicht.

Thuiswerken

Ook het advies om thuis te werken loopt af. Hier geldt wel dat het voor werknemers mogelijk moet zijn om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Ook is het natuurlijk de bedoeling dat mensen thuisblijven bij klachten. Zo wordt voorkomen dat de werkvloer een brandhaard van besmettingen blijkt te zijn. Ook deze maatregel verdwijnt na 26 juni.

Gasten en voetbal

Voor de horeca is er ook weer goed nieuws. Restaurants mogen weer meer mensen ontvangen. Discotheken en nachtclubs mogen ook weer open. En als je zelf thuis een etentje plant? Dan luidt het advies straks om maximaal acht mensen bij je uit te nodigen. Extra mooi nu het EK volop bezig is: het is straks ook toegestaan voor cafés en restaurants om zowel binnen als buiten voetbal te laten zien op grote schermen. Om het samen te vatten, zei Rutte: “Dit is wel een bijzonder moment. De nadruk ligt nu op wat er wél kan. En dat hebben we met elkaar verdiend, door ons aan de regels te houden, en vooral door ons massaal te laten vaccineren.” Over het EK had de demissionair premier nog te melden dat hij hoopt dat Nederland de finale haalt.

Lees ook: Steeds meer baasjes hebben spijt van ‘coronapuppy’

Bron: Persconferentie 18-06-2021| Beeld: Brunopress