Persconferentie vervroegd: kabinet denkt over nieuwe coronamaatregelen

nieuwe coronamaatregelen

Het aantal ziekenhuisopnames blijft maar oplopen

Het demissionaire kabinet beraamt zich op mogelijke nieuwe coronamaatregelen. De ziekenhuisopnames zijn namelijk hard aan het stijgen, en dat baart zorgen. Ook de persconferentie is naar voren geschoven.

Nieuwe coronamaatregelen

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft na afloop van een kabinetsoverleg verteld dat er wordt nagedacht over nieuwe maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen. Hij sluit niet uit dat die maatregelen alleen gericht zullen zijn op ongevaccineerden, meldt Hart van Nederland-verslaggever Tomas Riemens. Hoewel in het najaar nog een coronapiek werd verwacht, vindt deze stijging nu al eerder plaats dan verwacht. Bovendien lijkt het er niet op dat de piek al is bereikt.

Stijging besmettingen

Eind september werd onder andere de anderhalvemeter-regel vaarwel gezegd, maar nu lopen de besmettingen weer hard op. Het huidige risiconiveau is ‘zorgelijk’, maar zit niet ver meer van een escalatie naar niveau ‘ernstig’ af. Nu zitten we op gemiddeld 87 ziekenhuisopnamen en 25 IC-opnamen per dag. Bij 100 ziekenhuisopnamen en 25 IC-opnamen per dag wordt niveau ‘ernstig’ bereikt. Afgelopen zondag waren er 6.350 coronabesmettingen. Dit is het hoogste aantal sinds 23 juli. Het weekgemiddelde stijgt hiermee naar 4.994 en dit is bijna 50% meer dan de week ervoor.

Vervroegd

Welke maatregelen er komen is nog niet duidelijk. Wel laat De Jonge weten dat de persconferentie ook vervroegd is. De eerstvolgende persconferentie vindt nu plaats op 2 november. Dat is volgende week dinsdag, terwijl de persconferentie eerst op vrijdag 5 november zou plaatsvinden. Hiervoor wordt ook het OMT-advies vervroegd. Komende vrijdag moet het overleg met het OMT plaatsvinden. In de loop van het weekend kunnen we dan de eerste gelekte maatregelen verwachten.

Lees ook: Stijging coronacijfers zorgt voor mogelijk negatief reisadvies vanuit Europa

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress