Corona-persconferentie: dit kunnen we vanavond verwachten

persconferentie

Mark Rutte en Hugo de Jonge zullen Nederland opnieuw toespreken over het virus

Het aantal coronabesmettingen loopt weer op en het virus is nog niet onder controle. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge breken hun vakantie af om de situatie toe te lichten in een nieuwe persconferentie. Dit kunnen we vanavond verwachten.

Toenemend aantal besmettingen

De persconferenties rondom corona leken even verleden tijd. Toch hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge besloten om Nederland opnieuw toe te spreken. Door het toenemende aantal coronabesmettingen rijzen er onder de bevolking veel vragen. En die toename is niet mis: Het RIVM meldt dat het aantal positieve testen op COVID-19 is verdubbeld ten opzichte van de week daarvoor.

Bron- en contactonderzoek

Het plan om het virus door middel van bron- en contactonderzoek onder controle te houden, blijkt lastiger uit te voeren dan gedacht. Word je positief getest op het coronavirus? Dan start de GGD een bron- en contactonderzoek om in kaart te brengen met wie jij in contact bent geweest. Helaas meldt de GGD dat dit niet altijd van een leien dakje gaat. Vooral jongeren houden zich niet aan de regels en dit maakt zo’n onderzoek alles behalve makkelijk. Daar komt nog bij dat de anderhalve meter afstand nogal eens wordt vergeten.

Aangescherpte maatregelen

Met de persconferentie willen Rutte en De Jonge meer duidelijkheid scheppen over de huidige situatie. Zij zullen de oplopende besmettingscijfers toelichten en willen de mensen in Nederland nog eens wijzen op het belang van de bestaande maatregelen. Naar verwachting zullen Rutte en De Jonge ook een aantal nieuwe maatregelen bekendmaken. RTL Nieuws meldt dat naar alle waarschijnlijkheid de introductieweken voor studenten niet door zullen gaan. Ook komt er op Schiphol een teststraat voor reizigers uit risicogebieden. Een landelijke mondkapjesplicht lijkt vooralsnog niet op de planning te staan. Wat we ook niet kunnen verwachten, is dat Irma Sluis de persconferentie vertolkt. Volgens een woordvoerder is de bekende gebarentolk vandaag niet beschikbaar.

Lees ook: Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam: dit is wat je moet weten

Bron: Grazia | Beeld: Videostill YouTube Rijksoverheid